Čeští atleti po 14 letech bez medaile. ‚Jiskru naděje vidím u mladých,‘ povzbuzuje šéftrenér Sluka

Čeští atleti přijedou poprvé od roku 2008 bez medaile z halového mistrovství světa. V Bělehradu posbírali tři pátá místa zásluhou pětibojařky Skřivanové, čtvrtkaře Šorma a štafety mužů na 4x 400 metrů. A to byl poměrně výrazný kontrast se skutečně světovými výkony v některých dalších disciplínách. „Bohužel nám chybí generace mezi 24 a 30 lety,“ řekl Radiožurnálu šéftrenér české atletiky Pavel Sluka.

Bělehrad (Srbsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Amálie Švabíková

Amálie Švabíková | Zdroj: Reuters

Zatímco zaplněná bělehradská hala aplaudovala světovému rekordu švédského tyčkaře Armanda Duplantise 620 centimetrů, české kvarteto Šorm, Müller, Plaček a Maslák vydýchávalo štafetový závod. Ani čtvrtkaři ale nakonec nezachránili českou medailovou sérii, když skončili pátí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Jakuba Marka s šéftrenérem atletů Pavlem Slukou přímo z Bělehradu

Ovšem ani podle prognóz před šampionátem nepatřili Češi mezi jasné adepty na stupně vítězů, a tak se bohužel spíš jen naplnily předpoklady. 

„Bohužel nám chybí generace mezi 24 a 30 lety. V tuto chvíli nám úspěchy vozí třicátníci,“ popsal hlavní problém šéftrenér české atletiky Pavel Sluka.

Duplantis tancoval se slzami v očích. Opět posunul hranici světového rekordu, skočil 620 centimetrů

Číst článek

„Ale vidíme jiskřičku naděje u mladších ročníků. Lada Vondrová, Amálka Švábíková, Dorota Skřivanová. Myslím, že to by mohly být ty naděje,“ přeje si bývalý mistr republiky ve skoku o tyči a sám ví, že jeho týmu chybí zástupci technických disciplín.

Do Bělehradu se nedostal nikdo z Čechů ve výšce, dálce, trojskoku – jedinými zástupci technik byli tyčkařka Švábíková a koulař Staněk, a to přitom je jasné, že právě v těchto disciplínách lze konkurovat fyzicky disponovanějším atletům ze Spojených států, Karibiku nebo Afriky.

„Máme relativně hodně dobrých sprinterů, ale tam asi neuspějeme. Musíme se zaměřit na to, že potřebujeme rychle dálkaře, tyčkaře, ale i střední tratě, a nezůstávat na krátkých disciplínách. Bude to trvat nějakou dobu, ale snad se vrátíme na pozice, na kterých jsme bývali,“ věří Pavel Sluka, který doufá, že se v létě na světový šampionát v Eugeene dostane zhruba 25 českých sportovců.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme