Vrabcová Nývltová v prvním startu po mateřské splnila maratonský olympijský limit do Tokia

Běžkyně Eva Vrabcová Nývltová při prvním startu v maratonu po zdravotních problémech a mateřské pauze zůstala 36 sekund za svým českým rekordem z bronzového mistrovství Evropy v roce 2018 v Berlíně. V Praze si v neděli časem 2:27:07 zajistila účast na olympijských hrách a získala český titul. V mužské kategorii obhájil triumf z roku 2019 Vít Pavlišta.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Vrabcová Nývltová

Eva Vrabcová Nývltová | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Pod hodnotu olympijského limitu se dostala i Moira Stewartová, která si vylepšila osobní rekord. V tabulkách je ale letos až čtvrtou Češkou, takže jí to ke kvalifikaci do Tokia nestačilo. Maraton pro elitní závodníky vyhráli reprezentanti Keni Benson Kipruto a Purity Rionoripová.

Nejlepší česká maratonkyně je maminkou. O své štěstí se Vrabcová podělila fotkou z porodnice

Číst článek

Vrabcová se v úvodu držela nejlepších žen a běžela na čas pod dvě hodiny a 26 minut. Když Afričanky zrychlily, běžela dál vyrovnaným tempem ve společnosti Davida Vaše a Pavla Šedíka. „Musím Davidovi a tomu druhému klukovi poděkovat, neskutečně mě podrželi,“ pochvalovala si v rozhovoru pro Českou televizi běžkyně, která naplno závodila poprvé od ME v Berlíně 2018. Pak ji trápily achilovky a loni na jaře porodila dceru Adélku.

Comeback předčil její očekávání, ačkoliv v posledních kilometrech na rekordní čas ztratila. „Vůbec jsem to nečekala, jsem za to strašně šťastná. Bála jsem se, že jsem to přepálila. Přepočítala jsem kola a jedno navíc mě trochu zaskočilo, ale v tom posledním jsem dokázala zabrat. Tři roky bez závodů a jsem zpátky,“ radovala se. Bývalá běžkyně na lyžích se může chystat na páté olympijské hry. V maratonu reprezentovala už v Riu 2016.

Zlepšování rekordů

Naopak olympijský sen se pro letošek zatím rozplynul Stewartové, která se po pomalejším úvodu vyhecovala ke zlepšení osobního rekordu o 11 sekund na 2:29:28. V letošních českých tabulkách jí ale patří až čtvrté místo za Vrabcovou, Marcelou Joglovou (2:28:16) a Terezou Hrochovou (2:29:06). V cíli proto byla hodně smutná. Svým výkonem alespoň pomohla sestavě Birell k vítězství v Bitvě týmů, protože k bodovému hodnocení za čas dostala desetiprocentní bonifikaci za osobní rekord.

Své maximum si vylepšila i vítězka Rionoripová, která vytáhla tým Volkswagen na druhou příčku. Druhá žena tradičního Pražského maratonu z roku 2016 utekla v osmém ze třinácti tříkilometrových okruhů a náskok udržela. Radovala se tak z prvního maratonského vítězství od Paříže 2017. Elitní muži rozběhli závod volně a rozhodovalo se až v závěru. Nejlepší finiš měl lídr týmu Birell Kipruto, který si připsal další úspěch k loňské sedmé příčce z elitního maratonu v Londýně.

Osm kilometrů se ve skupině s Afričany držel Jiří Homoláč, který běžel tempo na hranici olympijského limitu 2:11:30. To ale podobně jako v dubnu v italské Sieně neudržel a těsně po půlmaratonu ho dostihl Pavlišta. Více než deset kilometrů pak elitní česká dvojice běžela pohromadě, ale závěr měl liberecký vytrvalec lepší a vyhrál o 40 sekund.

Získal třetí český maratonský titul, ale výkonem 2:18:28 zaostal o bezmála tři minuty za svým osobním rekordem z prosincového maratonu ve Valencii. „Letos nemám tolik naběháno jako v předchozích letech. Od začátku mi nešly nohy, bylo to trápení. Ale držel jsem stabilní tempo, podařilo se mi dotáhnout Jirku a pak jsem zabojoval,“ řekl Pavlišta.

Bitva týmů - maraton pro elitní závodníky a mistrovství ČR v Praze:
Muži:
1. Kipruto 2:10:15, 2. Chumba 2:10:25, 3. Kigen (všichni Keňa) 2:10:26, ...15. Pavlišta (Slovan Liberec) 2:18:28, 16. Homoláč 2:19:07, 17. Kohut (oba Univerzita Brno) 2:21:13.

Ženy: 1. Rionoripová (Keňa) 2:20:14, 2. Shoneová (Et.) 2:21:46, 3. Aiyabeová (Keňa) 2:22:39, ...6. Vrabcová Nývltová (Olymp Praha) 2:27:07, 9. Stewartová (Spartak Praha 4) 2:29:28, 12. Horká (2BWinner Team) 2:42:29.

Týmy: 1. Birell 7152 bodů, 2. Volkswagen 6887, 3. Mattoni 6845.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme