Olympijskou medaili získal jako benjamínek, na bronz z Atén výškař Bába už nenavázal

Olympijské zlato jako Miloslava Hübnerová-Rezková nezískal, ale mezi českými muži neměl konkurenci. Výškař Jaroslav Bába vybojoval na hrách v Aténách 2004 bronz. Další medaile ale už nezíská, rozhodl se totiž ukončit kariéru.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší úspěch Jaroslava Báby, bronzová medaile z roku 2004

Největší úspěch Jaroslava Báby, bronzová medaile z roku 2004 | Foto: Jeff J Mitchell JSK/CRB | Zdroj: Reuters

„Věděl jsem, že na to mám, že do toho pokusu dám všechno. Bylo s rezervičkou a v pohodě, ale hodně mě ten pokus vyčerpal,“ vyprávěl v roce 2004 na olympijských hrách v Aténách Jaroslav Bába.

Jaroslav Bába

*2. září 1984

Venkovní osobní rekord – 236 cm

Halový osobní rekord – 237 cm

Největší úspěchy:

LOH 2004 – bronzová medaile

HME 2011 – stříbrná medaile

HME 2013 – bronzová medaile

ME juniorů 2003 – zlatá medaile

ME do 23 let 2005 – zlatá medaile

11násobný mistr České republiky

V 19 letech to byl to ještě mladíček, benjamínek české atletiky, když dosáhl na svůj největší úspěch kariéry. Po bronzu z halového mistrovství světa získal ve stejném roce stejnou medaili i z olympijských her za výkon 234 centimetrů.

„Je to super, jsem strašně rád, že jsem medaili získal. Trošku jsem doufal, že bych mohl skočit ještě 236 a zaútočit na stříbrnou, ale už mi nezbylo dost sil,“ vysvětloval.

Celou kariéru měl tehdy ještě před sebou, a tak mu mnozí věštili skvělou budoucnost, klidně i několik dalších medailí z olympijských her nebo světových šampionátů, jenže už nepřidal ani jednu.

Sice přeskočil 237 centimetrů, což se nikdy předtím ani potom žádnému Čechovi nepovedlo, ale i vinou zdravotních problémů získal už jen stříbro a bronz z halového mistrovství Evropy.

'Medaili budu ukazovat dětem a vnoučatům'

Spíše se kupila smutná hodnocení závodů, tak jako po podprůměrných 220 centimetrech a 14. místě na olympijských hrách v Riu: „225 se nepovedlo. První pokus na 220 byl docela dobrý, říkal jsem si, že by to mohlo jít. Ale pak tři pokusy špatně a když tělo neposlouchá, jak má, dopadlo to, jak to dopadlo.“

Podobně okomentoval Jaroslav Bába i rozhodnutí ukončit ve 33 letech aktivní kariéru. „Vlétl jsem do špičky hodně brzo a tělo už neposlouchá, je vidět, že toho má hodně za sebou. Vždycky jsem si přál vyhrát olympiádu, to se bohužel nepovedlo, ale medaile mi zůstane a jednou ji budu ukazovat dětem a vnoučatům,“ řekl teď už bývalý výškař České televizi s tím, že by u atletiky chtěl zůstat a pomáhat růst novým talentům.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme