Před 30 lety Griffithová-Joynerová stanovila dosud nepřekonaný rekord v běhu na 100 metrů

Tak rychle jako ona žádná jiná žena v historii neběžela. Američanka Florence Griffithová-Joynerová přesně před třiceti lety zvládla stometrový sprint za 10,49 sekundy a její výkon je dodnes pro atletky nedostižnou metou.

Tento článek je více než rok starý.

Kalifornie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstřední štíhlá sprinterka s dlouhými vlasy i nehty protáhla krok a 16. července 1988 deklasovala ve čtvrtfinále domácího šampionátu konkurenci. Na tom by při její formě nebylo nic divného, kdyby o 28 setin sekundy nepřekonala světový rekord.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 30 lety Griffithová-Joynerová stanovila dosud nepřekonaný rekord v běhu na 100 metrů

Její čas ale kromě obdivu budí také spekulace o regulérnosti výkonu. Na stadionu v americkém městě Indianapolis celý den foukal vítr do zad - a to dost výrazně - ale při jediném - právě rekordním běhu bylo podle rozhodčích bezvětří. Výjimečné zlepšení navíc vyvolalo spekulace o možném dopingu.

„Není to nic nového, že mi lidi nevěří. Pro mě je ale důležité, co říkají moji nejbližší a rodina mě vždycky podporovala. Nikdy jsem nepodváděla a já sama nejlíp vím, že jsem nikdy nedopovala. Lidi si něco někde přečtou a hned mají jasno. Já si z toho ale těžkou hlavu nedělám,“ povídala v 90. letech Griffithová-Joynerová v rozhovoru pro dokumentární kanál Historic Films.

Třeba další skvělá americká sprinterka trojnásobná mistryně světa Gwen Torrenceová jí ale nevěří a mluvila o tom, že pro ni časy Griffithové-Joynerové neexistují. Nejrychlejší žena historie pak překvapivě opustila závodní ovály na konci roku 1988, ve kterém vybojovala tři zlaté olympijské medaile a zaběhla dodnes platné rekordy na 100 a 200 metrů.

Tyčkařka Švábíková se stala v Tampere juniorskou mistryní světa

Číst článek

„Ukončila jsem kariéru, protože už jsem do tréninku nedávala všechno. Rok 1988 byl tak výjimečný, že se mi těžko hledala motivace do těžké dřiny. Po olympiádě navíc přišly i jiné než sportovní výzvy. A tak jsem hodně cestovala do Japonska a věnovala se módě a designu,“ řekl Griffithová-Joynerová.

Právě rychlý konec kariéry po životní sezoně Griffithové-Joynerové pak vyvolává další otázky. V následujících sezonách totiž atlety čekaly i mimosoutěžní dopingové kontroly. Legendární sprinterka zemřela v roce 1998 ve spánku, když se udusila při epileptickém záchvatu. Bylo jí 38 let. Nikdy jí ale komisaři doping neprokázali a dodnes je tak světovou rekordmankou na 100 a 200 metrů.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme