Vítězkou stovky je popáté Fraserová-Pryceová. Jamajčanky ovládly finále sprintu v Eugene

Jamajské sprinterky napodobily úspěch Američanů a ovládly finále závodu na sto metrů. Shelly-Ann Fraserová-Pryceová je popáté mistryní světa v této disciplíně, tentokrát v rekordu šampionátu 10,67 sekundy. Celkem má desáté světové zlato. Hned za ní na šampionátu v Eugene finišovaly její krajanky Shericka Jacksonová a Elaine Thompsonová-Herahová.

Tento článek je více než rok starý.

Eugene (Aktualizováno: 5:49 18. 7. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryceová vítězí ve finále běhu na 100 metrů (vlevo)

Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryceová vítězí ve finále běhu na 100 metrů (vlevo) | Foto: Ashley Landis | Zdroj: AP/ČTK

Pětatřicetiletá Fraserová-Pryceová potvrdila, že s věkem nic neztrácí na své rychlosti. Ve finále měla od začátku navrch a zopakovala výkon, kterým vstupovala do soutěže jako vedoucí žena letošních tabulek.

Na atletickém MS na stovce od Berlína 2009 neprohrála. Nemá jen titul z Londýna 2017, kdy chyběla kvůli porodu syna Zyona.

Jacksonová si vylepšila osobní rekord na 10,73 sekundy a získala stříbro. Porazila o osm setin sprinterskou královnou loňských olympijských her v Tokiu Thompsonovou-Herahovou.

V historii ženské stovky jsou Jamajčanky prvním národem, který kdy na MS obsadil kompletní stupně vítězů. V kouli se tentýž historický počin podařil Američanům. Svůj první světový titul získal světový rekordman a dvojnásobný olympijský vítěz Ryan Crouser, kterého na pódiu doplnili Joe Kovacs a Josh Awotunde.

Favorizovaný Crouser neměl cestu za vysněným triumfem úplně jednoduchou. Po prvních pokusech byl až třetí. Rychle se vrátil do čela, ale pak ho v páté sérii výkonem 22,89 metru připravil o vedení dvojnásobný mistr světa Kovacs. Crouser jeho výkon vzápětí o pět centimetrů překonal a vytvořil nový rekord šampionátu 22,94. Finálové pokusy už na pořadí v čele nic nezměnily.

Američané získali na atletickém mistrovství světa všechny medaile ve stovce, zvítězil favorit Kerley

Číst článek

První dvě místa obsadila domácí výprava v závodě na 110 metrů překážek. Titul obhájil Grant Holloway (13,03) před Treyem Cunninghamem (13,07). Hořký závěr atletické kariéry před přechodem k americkému fotbalu prožil spolufavorit Devon Allen. Třetí muž historických tabulek měl ve finále startovní reakci o jedinou tisícinu sekundy rychlejší, než je povolená desetina sekundy, a byl diskvalifikován.

Do finále vůbec nenastoupil olympijský vítěz Hansle Parchment z Jamajky, který se při závěrečné rozcvičce na stadionu zranil. V prořídlé konkurenci se z bronzu díky osobnímu rekordu 13,17 radoval Španěl Asier Martínez. Finálový běh nakonec dokončilo jen pět překážkářů.

Americký double byl k vidění také v tyčkařském sektoru. Mistryní světa se poprvé v kariéře stala Katie Nageotteová, která tak navázala na loňské olympijské zlato. Skočila 485 centimetrů napoprvé, čímž připravila o vedení do té doby bezchybnou krajanku Sandi Morrisovou. Dvojnásobná halová mistryně světa musela na 485 jednou opravovat a potřetí za sebou získala na venkovním MS stříbro. Třetí skončila Australanka Nina Kennedyová výkonem 480 centimetrů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme