Sprinterská štafeta na 4×100 metrů překonala v Jokohamě o pět setin 47 let starý český rekord

Štafeta běžců na 4×100 metrů Zdeněk Stromšík, Jan Veleba, Jan Jirka a Dominik Záleský překonala na mítinku World Relays v Jokohamě časem 38,77 sekundy letitý český rekord. Kvarteto sprinterů ubralo pět setin z rekordního času svých předchůdců, kteří ho zaběhli na olympijských hrách v Mnichově v roce 1972.

Tento článek je více než rok starý.

Jokohama Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Stromšík (ilustrační foto)

Zdeněk Stromšík (ilustrační foto) | Zdroj: http://www.atletikavitkovice.cz

Česká čtveřice rekordním výkonem obsadila v rozbězích v Jokohamě celkově dvanácté místo a o dvě pozice jí unikl postup na podzimní mistrovství světa v Dauhá, kam z World Relays projde nejlepší desítka. Stromšík, Veleba, Jirka a Záleský zaostali za desátými Nizozemci o rovnou desetinu sekundy.

O Dauhá ještě bude bojovat štafeta čtvrtkařů. Jan Tesař, Pavel Maslák, Vít Müller a Michal Desenský skončili v rozbězích časem 3.03,72 devátí a o jednu příčku jim unikl postup do nedělního finále A. O účast v desítce pro šampionát poběží Češi ve finále B.

Eliud Kipchoge vyhrál Londýnský maraton v druhém čase historie. Nejrychlejší žena byla Brigid Kosgeiová

Číst článek

Před dvěma lety na Bahamách, kde se mítink World Relays konal před přesunem do Japonska, byli čtvrtkaři bez českého rekordmana Masláka dvanáctí.

Nyní chce trojnásobný halový mistr světa pomoci štafetě na MS, i když sám s účastí v Kataru na přelomu září a října nepočítá.

Třetí část výpravy, ženská štafeta na 4x100 m Klára Seidlová, Lucie Domská, Jana Slaninová a Marcela Pírková, obsadila časem 44,67 patnáctou pozici. V nejkratší štafetě se finále B neběží.

Národní rekord překonali sprinteři cíleně. Na loňském mistrovství Evropy v Berlíně za ním zaostali o 12 setin a letos kvůli seběhání absolvovali společná soustředění.

Koncem dubna se krátce před odletem do Japonska symbolicky setkali se svými předchůdci ze 70. let Jaroslavem Matouškem, Jiřím Kynosem a Ludvíkem Bohmanem. Na setkání chyběl jen čtvrtý člen rekordního kvarteta Juraj Demeč.

World Relays, mítink IAAF atletických štafet v Jokohamě - rozběhy:
Muži:
4x100 m: 1. Británie 38,11, ...12. ČR (Stromšík, Veleba, Jirka, Záleský) 38,77 - český rekord.
4x400 m: 1. USA 3:02,06, ...9. ČR (Tesař, Maslák, Müller, Desenský) 3:03,72.
Ženy:
4x100 m: 1. USA 42,51, ...15. ČR (Seidlová, Domská, Slaninová, Pírková) 44,67.
4x400 m: 1. USA 3:25,72.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme