Vytrvalkyně mají novou světovou rekordmanku. Etiopanka zaběhla nejrychlejší půlmaraton v historii

Etiopanka Ababel Yeshanehová zaběhla světový rekord v půlmaratonu. Tradičně rychlý závod v Rás al-Chajma ve Spojených arabských emirátech v pátek vyhrála za 1:04:31, čímž o 20 sekund vylepšila výkon Keňanky Joyciline Jepkosgeiové z Valencie 2017. Pod hodnotu bývalého historického maxima se dostala i maratonská světová rekordmanka Brigid Kosgeiová, která skončila v čase 1:04:49 druhá.

Rás al-Chajma Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kosgeiová většinu závodu udávala tempo, ale Yeshanehová se jí jako jediná dokázala udržet. Po patnáctém kilometru šla osmadvacetiletá Etiopanka do čela a postupně si vybudovala náskok.

Zázračné boty opět v akci? Afričan zbořil světový rekord na pětikilometrovém silničním závodě

Číst článek

Rekordním během si zlepšila osobní maximum z Kodaně 2018 o minutu a čtvrt. „Takový výsledek jsem si vůbec nepředstavovala. Já jsem světová rekordmanka!“ citoval web mezinárodní atletické federace vytrvalkyni, jejímž dosud největším úspěchem bylo loňské druhé místo z maratonu v Chicagu.

Boty v akci

Nová světová rekordmanka běžela závod v obuvi stejného výrobce, jehož model byl v posledních měsících podroben přísnému zkoumání ze strany Mezinárodní atletické federace. Kritikům se nelíbilo hlavně použití karbonových destiček, které by prý mohly napomáhat k lepší výkonnosti.

Mužský závod v Rás al-Chajma vyhrál Keňan Kibiwott Kandie v čase 58:58, kterým se dostal do čela letošních tabulek.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme