Na olympiádě v Riu zpronevěřil 17 milionů korun, bývalý keňský ministr sportu byl uznán vinným

Bývalý keňský ministr sportu Hassan Wario a funkcionář národního olympijského výboru Stephen Soi byli uznáni vinnými z podílu na zpronevěře 800 000 dolarů (17 milionů korun) pro tým na OH v Riu 2016. Výši trestu by se měli dozvědět ve čtvrtek, do té doby zůstanou ve vazbě.

Tento článek je více než rok starý.

Nairobi Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hassan Wario

Hassan Wario | Zdroj: Reuters

Ze zpronevěry peněz na dopravu do Ria a přípravu týmu byli obviněni také bývalý generální sekretář Keňského olympijského výboru Francis Paul a tři úředníci z ministerstva sportu.

Konopí by mohlo být vyřazeno ze seznamu zakázaných látek, souhlasí i šéf světové atletiky

Číst článek

Vládní úředníci a sportovní funkcionáři byli podezřelí ze zpronevěry stovek tisíc dolarů z částky 5,7 milionu dolarů určené pro keňskou výpravu v Riu a dalších 700 tisíc dolarů, které poskytla národní atletické federaci společnost Nike.

Keňský člen rady Světové atletiky David Okeyo dostal v souvislosti s aférou v roce 2018 doživotní zákaz působení ve sportu.

Wario byl ministrem sportu v letech 2013–2018 a je nejvyšším vládním úředníkem, jenž byl v olympijském skandálu uznán vinným z korupce. V době zatčení a obvinění byl velvyslancem v Rakousku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme