Pořadatelé maratonu v Praze věří v útok na rekordy, český titul bude obhajovat Pavlišta

Obnovený maraton seriálu RunCzech v Praze, který se uskuteční po třech letech, znovu přilákal na start kvalitní africké běžce. Pořadatelé věří, že v neděli mohou být v ohrožení rekordy závodu v obou kategoriích. Navíc se bude na tradiční trati v centru metropole bojovat také o české tituly.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský maraton se letos nepoběží.

Tradiční maraton v Praze se opět těší na účast kvalitních afrických běžců | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Mužský rekord Volkswagen Maratonu Praha drží už od roku 2010 Keňan Eliud Kiptanui výkonem 2.05.39. S lepším osobním výkonem než tento čas do závodu nastoupí Keňan Emmanuel Saina, vítěz maratonu v Buenos Aires v roce 2018, nebo Etiopan Ayele Abshero.

Rusové pravdu znají, říká nejrychlejší Evropanka pražského půlmaratonu. Vlajky v centru ji dojaly

Číst článek

Ženský rekord je o poznání mladší. Při zatím posledním klasickém ročníku Pražského maratonu ho v roce 2019 výkonem 2.19.46 vytvořila reprezentantka Izraele Lonah Chemtai Salpeterová.

Tentokrát jsou největšími favoritkami na vítězství Keňanka Nancy Metová, která loni vyhrála maraton ve Valencii časem 2.19.31, a Etiopanka Azmera Hagosová. Ta byla před třemi lety druhá na maratonu v Paříži.

Česká jména na trati

Mistrovský závod by měl být vyrovnanější v mužské kategorii. Titul bude obhajovat liberecký Vít Pavlišta. Ten už republikový šampionát v maratonu vyhrál třikrát. Letos závodil jen na půlmaratonském mistrovství republiky, kde skončil čtvrtý.

Tam vyhrál jeho tradiční rival Jiří Homoláč, jenž navázal na pozici nejlepšího českého závodníka z půlmaratonu RunCzech v Praze. Při posledních dvou maratonských domácích šampionátech byl druhý za Pavlištou. Má titul z roku 2018.

Bronzovou medaili bude obhajovat Jan Kohut. Ve startovní listině nechybí ani jedenáctinásobný medailista a pětinásobný šampion z této akce Petr Pechek.

Naopak z elitních českých vytrvalkyň by měla být na startu jen Marcela Joglová. Olympionička a dvacátá žena z MS 2019 letos závodila už v Rotterdamu, ale tam po zdravotních problémech a příliš rychlém začátku vzdala na 28. kilometru.

Prahu zvolila jako náhradní jarní maraton. Účast ale potvrdí až na poslední chvíli, protože se ještě minulý týden necítila být stoprocentně fit.

Nedělní závod, kterého se může zúčastnit více než 10 000 běžců, odstartuje v 9.00 na Staroměstském náměstí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme