Českem od západu na východ. Vytrvalec Dvořák uběhl 666 kilometrů

V neděli Prahu zaplavili běžci, kteří překonávali své limity na maratonské trati. Už ve čtvrtek ráno ale vystartoval běžec, který měl před sebou výrazně delší cestu. Během následujících 5 dní Štěpán Dvořák přeběhl celé Česko ze západu na východ.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžec Štěpán Dvořák

Běžec Štěpán Dvořák | Zdroj: facebookový profil Štěpána Dvořáka

„Rád běhám. A čím dýl, tím delší trasy. Tohle byla zatím nejdelší trať,“ odpovídal před rokem v rozhovoru pro DVTV Štěpán Dvořák. O loňských Velikonocích přeběhl Česko z nejjižnějšího bodu republiky k nejsevernějšímu. Trasu dlouhou 402 km zvládl za 69 hodin a 52 minut, tedy za téměř 3 dny a 3 noci.

Letos Štěpán Dvořák zvolil ještě delší výzvu. Českou republiku přeběhl z nejzápadnějšího bodu do nejvýchodnějšího. Ďábelských 666 kilometrů mu trvalo 124 hodin a 11 minut.

„První noc jsem přežil úplně bez spánku a druhý den to na mě přišlo hned na začátku večera. Šel jsem si na hodinu lehnout, pak ještě třetí a čtvrtou noc, pak už jsem jel nonstop,“ vysvětluje Radiožurnálu, že mu za více než 5 dní mu stačily pouhé 3 hodiny spánku.

Největší krize potkala 32letého hasiče v Pardubicích. „Byl jsem dost přehřátý, bolela mě stehna, kolena i lýtka. Bojoval jsem s tím, abych se mohl vůbec pohybovat,“ vypráví.

Navíc se přidala další, pro Štěpána neznámá věc - puchýře. „Nikdy v životě jsem je neměl a teď jsem jich měl plnou nohu. Strašně to štípalo, pálilo, řezalo. Nevěděl jsem, co s tím. Každý další krok jsem bojoval, abych udělat ten další.

Při běhu napříč republikou vypil asi 120 litrů tekutin. A ani v jídle se nijak neomezoval, nechyběla třeba slanina. Když doběhl „zblajzl“ dva balíčky brambůrků.

Kromě běhu překonává Štěpán Dvořák výzvy i v plavání a na kole. Letos má ještě v plánu přeplavat Slapskou přehradu, čeká ho tedy asi 43 km ve vodě. Na konci léta chce také přejet na kole celé Česko-Slovensko, což by měla být trasa dlouhá zhruba 1000 kilometrů.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme