Rusko na čtyři roky zmizí z největších sportovních akcí. Rozhodla o tom Světová antidopingová agentura

Rusko bylo kvůli dopingu na čtyři roky vyloučeno z olympijských her a mistrovství světa. Rozhodl o tom výkonný výbor Světové antidopingové agentury WADA. Zatím není úplně jasné, jaký dopad bude mít verdikt na kolektivní sporty.

Lausanne (Aktualizováno: 14:34 9. 12. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo ruského olympijského výboru v Moskvě

Sídlo ruského olympijského výboru v Moskvě | Zdroj: Reuters

Výkonný antidopingový výbor v pondělí potvrdil, že Rusko bude v příští čtyřech letech vyloučeno ze všech sportovních událostí. Trest se týká olympijských her v Tokiu 2020, zimní olympiády 2022 v Pekingu a světových šampionátů v různých sportech.

Olympiáda bez Ruska by byla pro světový sport vážná situace, varuje český expert na doping Polák

Číst článek

Kvůli dopingovému skandálu, jehož posledním dějstvím byla manipulace s daty z moskevské laboratoře, o tom v pondělí rozhodl výkonný výbor Světové antidopingové agentury.

„Ruský doping příliš dlouho znevažuje čistý sport. Rusko dostalo spoustu příležitostí dát věci do pořádku a připojit se ke světové antidopingové komunitě v zájmu svých sportovců a poctivého sportu, ale místo toho si vybralo pokračovat v podvodech a zapírání,“ řekl prezident WADA Craig Reedie. Trest podle něj chrání zájmy ruských sportovců, kteří budou schopni dokázat, že do dopingového systému nebyli nijak zapojeni.

Co bude s nevinnými?

Někteří ruští sportovci by ale mohli při splnění určitých podmínek závodit pod neutrální vlajkou, jak tomu bylo na ZOH 2018 a jak to již několik let funguje v atletice. WADA také znovu suspendovala ruskou antidopingovou agenturu (RUSADA).

Může za to technika, brání se

WADA zjistila, že záznamy z moskevské laboratoře, které měly přispět k odhalení rozsahu systematického dopingu v Rusku, nejsou kompletní a vykazují i další nesrovnalosti. V údajích předaných letos v lednu byly mimo jiné vymazány soubory spojené s pozitivními dopingovými testy, které mohly vést k identifikaci hříšníků. Ruský ministr sportu Pavel Kolobkov dříve vysvětloval, že nesrovnalosti jsou technického rázu.

Fotbalová reprezentace

Přestože čtyřletý zákaz by se mohl týkat i ruské fotbalové reprezentace a jejího působení na EURU 2020, britská stanice BBC informovala, že tomu tak nebude. Fotbalisté se tedy evropského šampionátu zúčastní, protože Petrohrad je jedním z pořadatelských měst.

Mezinárodní fotbalová federace FIFA zatím nemá jasno, jak to bude řešit. „FIFA je v kontaktu s WADA a Asociací mezinárodních federací letních olympijských sportů (ASOIF), aby zjistila dopad tohoto rozhodnutí ve vztahu k fotbalu,“ uvedla v oficiálním prohlášení.

Možnost odvolání

Ruská strana má nyní 21 dnů na odvolání a už před jednáním v Lausanne se nechala slyšet, že tak učiní. Pak by případ posuzovala sportovní arbitráž CAS.

Olympijské hry bez Ruska už řeší i vláda. Ministr zahraničí Lavrov označil kauzu za tlak Západu

Číst článek

Před olympiádou 2016 v Riu i před loňskými zimními hrami v Pchjongčchangu rozhodoval o účasti ruských sportovců MOV, respektive jednotlivé sportovní federace. Nyní už má WADA větší pravomoc a MOV musí její verdikt respektovat.

Viceprezidentka WADA Linda Hellelandová, která dlouhodobě podporuje co nejtvrdší tresty pro Rusko, litovala, že WADA nemůže ruské sportovce vyloučit z OH bez výjimky. „Nejsem nadšená z rozhodnutí, které jsme dnes učinili. Ale tohle je nejdál, kam můžeme zajít,“ řekla norská právnička agentuře AP.

„Tohle je největší dopingový skandál, jaký kdy svět viděl. Teď bych od Rusů očekávala plné přiznání a omluvu za všechno bolest, kterou sportovcům a sportovním fanouškům způsobili,“ doplnila.

Ruští politici označovali navrhovaný trest, který by se vztahoval i na paralympijské hry, za neférový. Považují ho za další součást "„západního tažení“ proti své zemi.

Russia has been handed a four-year ban from all major sporting events by the World Anti-Doping Agency.

Full story ➡ bbc.in/2RysK5j

11:24 – 09. 12. 2019

974 2199

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme