Tradiční dubnový maraton v Bostonu nezastavily ani světové války, kvůli koronaviru bude až v září

Bostonský maraton je nejstarší každoroční vytrvalostní závod, tradičně se běhá třetí dubnové pondělí. Přesně před 123 lety se konal poprvé, od té doby nechyběl ani jeden ročník, a to ani během světových válek. Až letos ho pandemie koronaviru přesunula na podzim.

Boston Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cílová rovinka Bostonského maratonu

Cílová rovinka Bostonského maratonu | Foto: Gretchen Ertl | Zdroj: Reuters

Už v roce 1901 John Cafferey doběhl na tehdejší dobu ve výborném čase těsně pod dvě a půl hodiny. Může za to i to, že se Bostonský maraton běhá výrazně z kopce a také směrem na východ, kam v této části Severní Ameriky zpravidla fouká vítr, takže běžcům pomáhá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tradiční dubnový maraton v Bostonu nezastavily ani světové války, kvůli koronaviru bude až v září

Proto si ze závodu nikdo neodnese oficiální světový rekord, přestože ho v roce 2011 Keňan Geoffrey Mutai překonal. Bohužel, spíše si v souvislosti s tímto závodem vybavíte z posledních let jinou událost - sedm let starý bombový útok.

Ten spáchali bratři Džochar a Tamerlan Carnajevovi, etničtí Čečenci, kteří od roku 2002 legálně žili v USA. Dvě bomby z tlakových hrnců zabily tři lidi a 170 jich zranily. Starší bratr Tamerlan zemřel při přestřelce s policií, mladší Džochar byl zatčen a odsouzen k smrti.

Ani tragická událost z roku 2013 tradici slavného závodu ale nezastavila, ještě loni se ho zúčastnilo přes třicet tisíc běžců. Poprvé v historii se slavný závod musel odložit až letos kvůli šíření nemoci COVID-19. Náhradní termín připadl na 14. září 2020.

Martin Charvát, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme