Semenyaová reaguje na nové pravidlo o testosteronu. Poběží na Diamantové lize v USA závod na 3000 metrů

Caster Semenyaová se vrátí do atletické Diamantové ligy v závodě na 3000 metrů. Na této trati může jihoafrická běžkyně startovat, aniž by musela uměle snížit hladinu testosteronu v těle, jak nařizuje nové pravidlo světové federace IAAF. Bez zahájení hormonální léčby nemohou atletky s odlišným pohlavním vývojem startovat v bězích od 400 metrů po míli.

Tento článek je více než rok starý.

Stanford (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Caster Semenyaová

Caster Semenyaová | Foto: Arnd Wiegmann | Zdroj: Reuters

Dvojnásobná olympijská vítězka v běhu na 800 metrů bude závodit 30. června na mítinku Prefontaine Classic ve Stanfordu, který je náhradním dějištěm při rekonstrukci stadionu v Eugene. Bude to její první start od uvedení nové regule v platnost. Na začátku května ještě Semenyaová stihla vyhrát osmistovku na Diamantové lize v Dauhá ve skvělém čase 1:54,98.

Semenyaová nepoběží ve Stockholmu, stále nesouhlasí s pravidlem o hormonální léčbě

Číst článek

„Manažer Caster Semenyaové nás požádal, jestli by mohla závodit na 3000 metrů. Samozřejmě jsme řekli ano,“ uvedl ředitel mítinku Tom Jordan.

Osmadvacetiletá Semenyaová se mezi vytrvalkyněmi zatím neprosazuje. V dubnu sice vyhrála závod na 5000 metrů na národním šampionátu, ale zůstala daleko za nejlepšími světovými časy. Osobní rekord na trojce má 9:36,29 z předloňského závodu v jihoafrickém Potchefstroomu, letošní maximum drží Keňanka Hellen Obiriová časem 8:25,60 z Dauhá.

Obiriová plánuje startovat i ve Stanfordu. Semenyaová by se tam měla utkat i s dalšími vytrvaleckými hvězdami Genzebe Dibabaovou či Sifan Hassanovou.

Semenyaová je nejznámější atletkou s odlišným pohlavním vývojem, která má přirozeně v těle výrazně vyšší množství testosteronu než běžná žena. Hormonální léčbu ale podstoupit nehodlá a jihoafrická vláda kvůli ní plánuje odvolání k civilnímu švýcarskému soudu proti arbitráži CAS a atletické federaci IAAF.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme