Britský vytrvalec Farah zazářil na chicagském maratonu. Nastavil nový evropský rekord

Chicagský maraton vyhrál slavný britský vytrvalec Mo Farah v novém evropském rekordu 2:05:11. Dosavadní maximum Nora Sondreho Nordstada Moena z loňského závodu ve Fukuoce překonal v dešti o 37 sekund. Pro čtyřnásobného olympijského vítěze to bylo první maratonské vítězství v kariéře, v níž dosud sbíral úspěchy především na dráze.

Tento článek je více než rok starý.

Chicago Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radostný výraz britského běžce Mo Faraha

Radostný výraz britského běžce Mo Faraha | Zdroj: Reuters

Pětatřicetiletý Farah se začal naplno věnovat silničním běhům až v tomto roce a na jaře skončil třetí v maratonu v Londýně časem 2:06:21, kterým dosud vedl letošní evropské tabulky. Nyní přidal i evropský rekord, který drží také na tratích 1500, 5000 a 10.000 metrů na dráze a v půlmaratonu.

Kipchoge potřetí ovládl Londýnský maraton, Mo Farah překonal letitý britský rekord

Číst článek

„Byl to úžasný pocit proběhnout cílem jako první. Navíc tohle je velký maraton,“ radoval se Farah po svém třetím “ostrém“ maratonu v životě.

„Počasí nebylo nic moc a všichni mysleli hlavně na to, jak bude, než na čas. Ale nakonec se to povedlo. Ze začátku to bylo takové lenivé, ale na konci jsem se cítil výborně a mám z toho velkou radost,“ dodal.

Vítězství vybojoval s náskokem třinácti sekund před Etiopanem Mosinetem Geremewem, kterému utekl v posledním kilometru.

Důvod k radosti měl i třetí Japonec Suguru Osako, který časem 2:05:50 zlepšil národní rekord, za což mu japonský atletický svaz slíbil vyplatit odměnu 100 milionů jenů (19,6 milionu korun). V Chicagu si tak vydělal výrazně víc než Farah.

Obhájce prvenství Američan Galen Rupp, který v květnu vyhrál maraton v Praze, doběhl pátý za 2:06:21. Za svým osobním rekordem z české metropole zaostal o čtrnáct sekund.

Mezi ženami ovládla chicagský závod Keňanka Brigid Kosgeiová výkonem 2:18:35, kterým se zařadila na čtvrté místo letošních tabulek. Druhou Dereje Rozaovou z Etiopie porazila o téměř tři minuty.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme