Letěl přes půl světa, aby jednou proběhl sektorem. Trojskokan Taylor vyjádřil nesouhlas s regulemi

Je jedním z nejlepších trojskokanů historie, přesto musel Američan Christian Taylor letět tisíce kilometrů, jen aby splnil administrativní pravidlo. Spojené státy totiž mají ve svazových regulích, že se atlet musí zúčastnit domácího šampionátu, aby mohl závodit na mistrovství světa.

Iowa Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trojskokan Christian Taylor

Trojskokan Christian Taylor | Foto: Eric Gaillard | Zdroj: Reuters

V Londýně mu před dvěma lety aplaudoval zaplněný olympijský stadion, když se třemi skoky dostal na 17 metrů a 68 centimetrů a potřetí v kariéře vybojoval světový titul. To mu z pohledu Mezinárodní atletické federace zajistilo účast na následujícím mistrovství, ale americký svaz vyžaduje navíc i účast na domácím šampionátu. A tak Taylor vyrazil z Vídně, kde žije přes léto, do Des Moines v americkém státě Iowa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zhruba 16 tisíc kilometrů musel letět dvojnásobný olympijský vítěz jen kvůli jedinému přešlapu. Více v příspěvku Jakuba Marka

„Nesnáším, když přijedu na soutěž a nemůžu na ní závodit. Na druhou stranu, pravidla jsou pravidla, a tak dělám všechno proto, abych dosáhl svého cíle,“ řekl americký atlet.

Taylor přesněji řečeno závodit mohl, ale nechtěl. To aby dal najevo, že se svazovými pravidly nesouhlasí. A tak jen jednou proběhl s přešlapem trojskokanský sektor, což mu k potvrzení nominace na světový šampionát v Kataru stačilo.

Beznohý sprinter Leeper chce závodit se zdravými atlety, na mistrovství světa ale nesmí

Číst článek

Na závodech v Evropě ale už předtím dokázal, že je ve skvělé formě, když ovládl Diamantovou ligu v Monaku výkonem 17 metrů a 82 metrů. A právě z prestižního seriálu možná v příštím roce trojskok vypadne.

„Ano, samozřejmě o tom vím a mám to někde v podvědomí. Naše disciplína bojuje o přežití, a to paradoxně v době, kdy je podle mě v trojskoku největší konkurence, jaká kdy byla. Je to teď na nás, musíme lidem ukázat perfektní souboje. Kdyby padl světový rekord, věřím, že by trojskok v seriálu zůstal,“ pomýšlí Taylor na 24 let starý světový rekord Jonathana Edwardse 18 metrů a 29 centimetrů, který je pro něj velkou motivací.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme