Desetibojař Helcelet byl v Götzisu čtvrtý v osobním rekordu

Desetibojař Adam Sebastian Helcelet skončil na mítinku v Götzisu čtvrtý v osobním rekordu 8335 bodů. Limit pro účast na mistrovství světa v Londýně splnil také Jiří Sýkora, který nasbíral 8120 bodů a byl jedenáctý. Vítězství v Götzisu obhájil Kanaďan Damian Warner se ziskem 8591 bodů.

Götzis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Desetibojař Adam Sebastian Helcelet

Desetibojař Adam Sebastian Helcelet | Zdroj: Reuters

V sedmiboji se olympijská vítězka Nafissatou Thiamová se ziskem 7013 bodů zařadila na třetí místo v historických tabulkách. Dvaadvacetiletá belgická atletka se stala teprve čtvrtou ženou, jež se dostala přes sedmitisícovou hranici.

Bronzový medailista z halového mistrovství Evropy Helcelet si na úvod sezony o 43 bodů vylepšil maximum z OH v Riu, Sýkora o 20 bodů překonal přísnější svazové kritérium pro start MS a o jediný zaostal za svým loňským maximem právě z Götzisu. Třetímu českému vícebojaři na slavném mítinku v Rakousku Markovi Lukášovi při osobním rekordu o tři body unikla osmitisícová hranice a obsadil šestnáctou příčku.

Nizozemský rekord

Bronzový olympijský medailista Warner vyhrál o 52 bodů před Eelcem Sintnicolaasem, který vytvořil nový nizozemský rekord. Třetí skončil Němec Rico Freimuth, za nímž Helcelet zaostal o třicet bodů.

Thiamová si vylepšila osobní maximum z olympijského Ria o 203 bodů a jen 19 ji dělilo od evropského rekordu Švédky Caroliny Klüftové z roku 2007. Světové maximum má už 29 let hodnotu 7291 bodů a jeho držitelka Jackie Joynerová-Kerseeová z USA zaznamenala v 80. a 90. letech ještě dalších pět výkonů lepších než evropský rekord. Výkon nad 7000 bodů se povedl také Rusce Larise Turčinské (7007 v roce 1989).

„Neuvěřitelné. Přitom loňský rok byl tak výborný a já si říkala, jestli už to není moje maximum. Na osmistovce jsem věděla, že musím ze sebe dostat všechno. Do budoucna chci běhy ještě vylepšit," řekla Thiamová, jež si k životnímu výkonu pomohla například i belgickým rekordem v hodu oštěpem 59,32.

V kvalitní soutěži bylo třeba i na další medailová umístění nasbírat více bodů, než vloni stačilo k olympijskému prvenství. Druhá skončila Carolin Schäferová z Německa (6836) před Laurou Ikaunieceovou-Admidinovou z Lotyšska (6815).

Česká reprezentantka Kateřina Cachová obsadila ziskem 5963 bodů dvacáté místo, za limitem B pro účast na MS zaostala o 37 bodů. Vydařil se jí oštěp, kde díky hodu dlouhému 46,67 metru zaznamenala svůj nejlepší výkon od roku 2009, a závěrečná osmistovka s novým osobním rekordem 2:12,38.

„V dálce bylo vidět, že ještě nemám vyběhaný rozběh, což se projevilo i na výkonu. S oštěpem jsem spokojená, je to nejlepší hod za několik posledních sezon. Na půlce jsem využila ideálního běhu a byl z toho osobák,“ komentovala druhý den pro server Českého atletického svazu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme