Koulař Staněk vybojoval v Diamantové lize bronz, zisk medaile slaví po šesti letech letech

Koulař Tomáš Staněk skončil třetí na mítinku Diamantové ligy ve Florencii. Výkonem 21,64 metru si zajistil první medaili v tomto seriálu od roku 2017, kdy byl rovněž třetí na mítincích v Lausanne a Birminghamu. Vyhrál domácí Ital Leonardo Fabbri, jenž českého rekordmana porazil o devět centimetrů.

Aktualizováno Florencie (Aktualizováno: 21:55 2. 6. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koulař Tomáš Staněk

Koulař Tomáš Staněk | Foto: Remo Casilli | Zdroj: Reuters

Staněk měl přitom strastiplnou cestu do Florencie, která mu ve čtvrtek letadlem zabrala dvanáct hodin. Před mítinkem se proto necítil nejlépe.

Pražský maraton ozdobil Keňan traťovým rekordem, republikové tituly slaví Pavlišta a Stewartová

Číst článek

„Zvlášť když tady před závodem pršelo. Vypadalo to, že by mělo přestat pršet trošku dřív, ale bohužel jsme to schytali taky,“ posteskl si.

Na Golden Gala se rozjížděl pomaleji. Výkony 21,17 ze druhé a 21,18 ze čtvrté série na stupně vítězů nestačily. V pátém kole ale přidal bezmála půlmetr a přiblížil se na sedm centimetrů výkonu z úvodního závodu sezony v Turnově. Díky tomu se posunul na třetí místo před dvojnásobného mistra světa Joea Kovacse z USA.

Díky umístění ve vedoucí trojici měl šanci na šestý pokus, ale koule z jeho ruky dopadla jen na pásku označující dvacet metrů. Podepsalo se na tom i to, že kvůli televiznímu přenosu museli koulaři na finále deset minut čekat.

„Myslel jsem hlavně na to, abych se nezranil. Trošku mě tahaly nohy. Zvlášť když nás tam pořadatelé nechali čekat takhle dlouho, to na ty dynamické disciplíny není nejlepší systém. Ale holt tak to je. Jsem rád, že jsem si nic neudělal. Mohlo to letět za 21, ale přelítlo mi to prsty,“ líčil Staněk.

„Vzhledem k tomu, jak jsem dneska házel a jak to bylo zabržděné v důsledku počasí a pocitu v nohou, tak si myslím, že 21,60 je super. Cítím, že až bude suchý kruh a nebudu cestovat takhle dlouho, tak mám rozhodně na pokusy za 22 metrů. Jsem s tím hodně spokojený a myslím, že brzo budu ještě spokojenější,“ dodal Staněk, jehož dalším závodem bude v pondělí Odložilův memoriál v Praze. 

Za Fabbrim obsadil druhou příčku Novozélanďan Tom Walsh (21,69). Světový rekordman Ryan Crouser ve Florencii nestartoval.

První start Bolové

Poprvé se v aktuálním ročníku Diamantové ligy představila na 400 metrů překážek nizozemská hvězda Femke Bolová a byl z toho skvělý závod. Evropská rekordmanka se oproti prvnímu startu v sezoně zlepšila o 69 setin a časem 52,43 překonala o 39 setin třináct let starý rekord mítinku Američanky Lashindy Demusové.

Druhá skončila vítězka z Rabatu Shamier Littleová (53,38). Třetí byla další Američanka Anna Hallová, vítězka víkendového vícebojařského mítinku v Götzisu. Ta si zlepšila osobní rekord na 54,42.

Rekord Kypyegonové

Faith Kipyegonová překonala světový rekord v běhu na 1500 metrů. Keňská běžkyně časem 3:49,11 minuty vylepšila o 96 setin maximum Etiopanky Genzebe Diababaové z roku 2015. Jako první žena se na této distanci dostala pod hranici tří minut a 50 sekund.

Dvojnásobná olympijská vítězka a úřadující mistryně světa Kipyegonová dlouhodobě ukazuje, že je současnou královnou ženské patnáctistovky. Na posun do čela historických tabulek útočila už loni, ale v Monaku za světovým rekordem ještě o tři desetiny zaostala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme