Dívka na Slovensku vyhrála závod v balerínkách. Její výkon vyvolal nečekanou vlnu solidarity

Fotografie závodnic, kde na stupních vítězů stojí třináctiletá dívka v balerínkách, vzbudila neobvyklou pozornost na slovenských sociálních sítích. Annamária Horváthová je na ní zachycená na akci Běh pro zdraví v Moldavě nad Bodvou, kde předběhla některé závodnice o celé kolo. „Jsme rádi, že je většina komentářů pozitivních a lidé naší běžkyni fandí,“ řekla serveru iROZHLAS.cz Mária Tóthová, ředitelka centra, které závod pořádalo.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Bratislava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malá běžkyně Annamária v balerínkách porazila některé závodnice i o celé kolo.

Malá běžkyně Annamária v balerínkách porazila některé závodnice i o celé kolo. | Foto: repro Facebook, Centrum voľného času CVrČek

Běh pro zdraví se běžel už 19. června, fotografie ze stupně vítězů však Centrum volného času Cvrček, které akci pořádalo, zveřejnilo na svém facebooku až před několika dny. A ihned tím vzbudilo tisíce reakcí, které se dostaly až do slovenských médií. Dívka, která závod vyhrála, totiž odběhla celou trať v obyčejných balerínkách.

Schůzka s prezidentem. Kiska se sejde s dívkou, která v balerínkách vyhrála běžecký závod

Číst článek

Jak serveru iROZHLAS.cz potvrdila ředitelka volnočasového centra Mária Tóthová, pochází třináctiletá Annamária ze sociálně slabší rodiny, a sportovní obuv si proto nemůže dovolit.

„Vyrůstá v rodině, kde je spolu s deseti sourozenci ve velmi skromných podmínkách,“ řekla serveru iROZHLAS.cz Mária Tóthová. „Na závodech Běh pro zdraví Annamária běžela trať dlouhou 750 metrů. Předběhla některé soupeřky o kolo a trénované atletky o půl kola,“ uvedla.

Nové boty

„V Centru volného času Cvrček jsme se s takovým nadaným dítětem ještě nesetkali. Je to výjimečný případ,“ dodala ředitelka.

Na fotografii brzy po zveřejnění reagovalo mnoho lidí. Ti mladé sportovkyni nabídli finanční pomoc. Dívka už má přislíbeny nové běžecké boty, sportovní centrum ji také od září zajistí tréninky. 

„Zaznamenali jsme nesmírné množství reakcí. Naši fotografii už zhlédlo přes 160 tisíc lidí. Jsme rádi, že většina komentářů je pozitivních a lidé naší běžkyni fandí a přejí jí jen dobré věci,“ popsala pro server iROZHLAS.cz Mária Tóthová. 

Jak poznamenává server slovenského Denníku N, stala se fotka „symbolem toho, že chudé děti mají jen malou šanci na rozvoj svého talentu“.

„Je náhoda, že se tato fotka dostala na internet a zaujala lidi. V Moldavě nad Bodvou se už lidé nad chudobou nepozastavují. Jednoduše to tu není rarita,“ dodala pro server ředitelka Tóthová.

Daniela Brodcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme