Dopingová kontrola vzbudila Holušu před sedmou. Neobvyklé, ale podle pravidel, vysvětluje komisař

K medaili z atletického mistrovství světa zbývalo Jakubu Holušovi 36 setin sekundy. Finálový den mu hned ráno zkomplikovala dopingová kontrola, která ho vytáhla z postele před sedmou hodinou. Praxi provádění testů vysvětlil Radiožurnálu člen Antidopingového výboru ČR Michal Polák.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakuba Holušu vzbudili v 6:50. Jak jsou obvyklé takto brzké kontroly? Navíc v den finálového závodu.
Řekl bych, že v tomto ranním čase jsou kontroly neobvyklé. I když podle pravidel kontroly nemohou probíhat od 23 hodin do pěti do rána. Když komisaři přišli před sedmou, není to v rozporu s pravidly, ale je to nepříjemné pro závodníka.

„Byl jsem jak po flámu. Dva dny jsem závodil, pak jsem šel spát v jednu a nemohl jsem usnout. V 6:52 mě vzbudili, takže necelých šest hodin spánku, to je opravdu málo. Přes den jsem ležel, ale to už se blbě dohání. Byl jsem hodně mimo, ale musel jsem se s tím srovnat.“

Jakub Holuša

Holuša přiznal, že mu kontrola narušila závodní den. Jak dlouho komisaři závodníka zdrží a co vše musí podstoupit? 
Záleží na tom, jestli mu odebírají krev, nebo moč. U našeho závodníka předpokládám, že mu odebírali krev. Odběr krve většinou nezabere déle než 15 minut. Lehne si na lůžko nebo to může absolvovat i vsedě. Ale chápu, že je to nepříjemné, když závodník spí a je vyrušen před závodem.

Nestačilo by sportovce zkontrolovat po závodě? To by přece případný doping také odhalilo.
Je důležité si uvědomit základní věc, odběry se dělají proto, aby byli chyceni hříšníci. Sportovci, kteří jsou čistí, si to ne vždy uvědomují, ale je to ochrana těch čistých před těmi, kteří podvádí. Sportovci nemohou vědět, kdy komisař přijde, protože některé látky se dají během několika hodin z organismu dostat ven.

Kdyby sportovec věděl, že ho nemohou kontrolovat v určitý čas, tak by se mohlo stát, že by se pokusil o doping určitou látkou, která se z těla dostane rychle.

Závodníci musí hlásit místa, kde jsou v případě namátkové kontroly k zastižení. Jak ale vypadá výběr závodníků ke kontrole?
Hlásit místa musí sportovci, kteří jsou vybrání v takzvaném registru, ostatní to hlásit nemusí. V době soutěží nemusí hlásit, kde jsou. Když se jedná o MS v Londýně, nemusí to hlásit, to je na komisařích, aby si ho vyhledali.

Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme