Skotská běžkyně ve strhujícím finiši utekla i Keňance. McColganová slavila s mámou, stadion burácel

Hry Commonweatlhu jsou v plném proudu a fanoušci atletiky si ve středu odpoledne přišli na své. Skotská vytrvalkyně Eilish McColganová v závodě na 10 000 metrů dokázala v dramatickém finiši setřást i favorizovanou keňskou soupeřku Irine Cheptaiovou a právem pak slavila zlatou medaili. Jedenatřicetiletá běžkyně svým výkonem navíc překonala 32 let starý rekord své matky Liz, která závod sledovala na tribuně.

Tento článek je více než rok starý.

Birmingham Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stříbrná medailistka v běhu na 5000 metrů z mistrovství Evropy McColganová se vyznačuje odvážným způsobem závodění, kdy často vezme tempo do svých rukou hned v úvodu a postupně setřásá jednu konkurentku za druhou.

Co nabídlo atletické mistrovství světa? Vadlejchův bronz, vlnu amerických medailí i tři světové rekordy

Číst článek

Nejinak tomu bylo ve středu vpodvečer, když ve 20 hodin odstartoval ženský závod na 10 000 metrů a rodačka z Dundee první polovinu běžela na vedoucí pozici.

Následně vytvořila trojici s keňskými vytrvalkyněmi Irine Cheptaiovou a Sheilou Kiprotichovou, ale v posledním kilometru už dělala McColganové společnost jen první jmenovaná.

Ikonický závěr

V doslova dechberoucím finiši pak dokázala přes 180 centimetrů vysoká běžkyně sebrat zbytek sil, udolat mistryni světa v krosu s olympijskými zkušenostmi a cílem proběhnout v novém rekordu šampionátu.

„Jeden z nejodvážnějších kousků v závodě na 10 000 metrů, které jsem kdy viděl,“ rozplýval se nad výkonem skotské běžkyně uznávaný atletický komentátor Rob Walker.

Gratulace od nejbližších

Časomíra se totiž zastavila na hodnotě 30 minut a 48 vteřin, čímž překonala 20 let staré maximum Keňanky Seliny Kosgeiové z Her v Manchesteru v roce 2001.

Liz McColangová fandí své dceři Eilish na tribuně:

„Tohle je můj největší zážitek v kariéře,“ usmívala se McColganová poté, co uběhla 25 koleček na atletickém stadionu.

K vítězství jí jako jedna z prvních gratulovala i její matka Liz McColganová, která v roce 1991 ovládla na stejné vzdálenosti světový šampionát v Tokiu a dvakrát také Hry Commonwealthu.

„Jako matka být svědkem toho, když vaše dcera vítězí, je něco úžasného,“ sdělila hrdě stanici BBC.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme