Zátopek po boku legend. Britský časopis nominoval českého běžce mezi pětici atletických velikánů

Český vytrvalec Emil Zátopek je mezi pěti mužskými atletickými legendami, které nominoval renomovaný britský časopis Athletics Weekly. Ten letos slaví 75 let existence a při této příležitosti v prosincovém vydání vyhlásí vedle každoročního ocenění pro nejlepší atlety roku také největší legendu od roku 1945.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emil Zátopek při finiši běhu na 10 km

Emil Zátopek při finiši běhu na 10 km | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-NC-SA 3.0

V mužské nominaci je vedle trojnásobného olympijského šampiona z Helsinek 1952 také jamajská sprinterská hvězda Usain Bolt, etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie, dlouholetý král závodů na 400 metrů překážek Edwin Moses a čtyřnásobný olympijský vítěz v hodu diskem Al Oerter.

Vystříhané čelo a kolíčky za uši. Václav Neužil hraje Emila Zátopka v chystaném filmu Davida Ondříčka

Číst článek

Mezi ženami začíná nominovaná pětice univerzální nizozemskou atletkou Fanny Blankersovou-Koenovou, čtyřnásobnou olympijskou vítězkou z Londýna 1948.

Redakce vybrala i polskou sprinterku Irenu Szewinskou, která má ve sbírce sedm olympijských medailí, i šestinásobnou olympijskou medailistku ve sprintech Shelly-Ann Fraserovou-Pryceovovou z Jamajky.

Nominována byla rovněž světová rekordmanka v sedmiboji Jackie Joynerová-Kerseyová a vytrvalkyně Tiruneš Dibabaová, trojnásobná olympijská vítězka a pětinásobná mistryně světa.

Běžci kralují

Tradičnímu každoročnímu ocenění letos v časopise Athletics Weekly dominují běžci. Hned dva zástupce v nominované šestici má Uganda. Joshua Cheptegei letos překonal tři světové rekordy na různých tratích a Jacob Kimplimo se stal mistrem světa v půlmaratonu.

Do nominace se dostal také etiopský vítěz maratonu v Londýně Shura Kitata, světový rekordman ve skoku o tyči Armand Duplantis, evropský rekordman na 400 metrů překážek Karsten Warholm a koulař Ryan Crouser.

Mezi ženami není v nominaci žádná zástupkyně technických disciplín. Objev této sezony, běžkyni na 400 metrů překážek Femke Bolovou z Nizozemska, doplňují vytrvalkyně Sifan Hassanová, Letesenbet Gideyová, Faith Kipyegonová, Brigid Kosgeiová a Peres Jepchirchirová.

It's awards time again and voting is now OPEN to decide the outstanding athletes of 2020, plus the finest from the past 75 years!

Stay tuned as we announce the nominees in each of the 12 categories...

21:09 – 05. 11. 2020

5 14

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme