Eva Vrabcová Nývltová má Evropský bronz v maratonu, výrazně vylepšila český rekord

Eva Vrabcová Nývltová získala na mistrovství Evropy v Berlíně bronzovou medaili. Česká běžkyně nestačila pouze na vítěznou Bělorusku Mazuronakovou a Francouzku Calvinovou.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín (Aktualizováno: 12:12 12. 8. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Vrabcová Nývltová po životním výkonu

Eva Vrabcová Nývltová po životním výkonu | Foto: Michael Dalder | Zdroj: Reuters

Česká vytrvalkyně a bývalá běžkyně na lyžích zvládla maraton v Berlíně za 2 hodiny, 26 minut a 31 sekund. K evropskému bronzu přidala i osobní a český rekord. Dosavadní národní maximum vylepšila téměř o půl minuty.

Outsider v boji o medaile. ‚Finále jsem si nešel užít, chtěl jsem bojovat,‘ říká půlkař Hodboď

Číst článek

Atletická reprezentace má díky 32leté Evě Vrabcové Nývltové už třetí medaili z ME. Maratonský bronz zařadila ke stříbrům oštěpařky Nikoly Ogrodníkové a Anežky Drahotové z chodeckého závodu na 20 kilometrů.

Eva Vrabcová Nývltová se od začátku držela ve skupině elitních běžkyň. Tempo ale udávat nechtěla a na berlínských bulvárech se většinu času především držela za některou ze soupeřek.

Velké problémy musela v první polovině trati řešit jedna z největších favoritek. Běloruska Volha Mazuronaková se v běhu potýkala s krvácením z nosu. Zkrvavený měla dres i obličej, přesto nepolevila v tempu a komplikaci vyřešila.

Having seen her deal with a terrible nosebleed in the early stages, I can’t be the only one who thinks the perfect outcome for the women’s marathon would be a win for Volha Mazuronak. #EC2018 #berlin2018

10:24 – 12. 08. 2018

3 16

Byla to právě Mazuronoková, pátá žena z olympijských her v Riu, která většinu ženského maratonu odtáhla.

Po třiceti kilometrech zůstaly na čele tři závodnice. Mazuronaková, Eva Vrabcová Nývltová a Francouzka Clémence Calvinová. Na špici se střídavě dotahovala i další Běloruska Damancevičová, ale ta 7 kilometrů před cílem definitivně odpadla.

Po dvou hodinách a 15 minutách běhu Běloruska odhodila z hlavy šátek a začala zrychlovat, těsně za ní se udržela pouze Francouzka. Eva Vrabcová Nývltová se snažila udržet, ale po 40 kilometrech se mezera začala centimetr po centimetru zvětšovat.

Bývalá lyžařka a nyní špičková atletická vytrvalkyně si po dvou hodinách a 26 minutách doběhla pro evropský bronz, svou první velkou atletickou medaili, navíc si vylepšila osobní rekord. Přetahovanou o evropské zlato o osm vteřin předtím vyhrála Volha Mazuronaková.

O necelou hodinu později vyběhli na 42 kilometrů a 195 metrů dlouhou trať i muži. Díky času těsně pod dvě hodiny a 10 minut zvítězil Belgičan Koen Naert. Druhý doběhl Tadesse Abraham reprezentující Švýcarsko, třetí Ital Yassine Rachik.

Mistrovství Evropy v atletice v Berlíně:
Ženy:
Maraton: 1. Mazuronaková (Běl.) 2:26:22, 2. Calvinová (Fr.) 2:26:28, 3. Vrabcová Nývltová (ČR) 2:26:31 - český rekord, 4. Damancevičová 2:27:44, 5. Ivanovová (obě Běl.) 2:27:49, 6. Dossenaová (It.) 2:27:53.

Muži:
Maraton: 1. Naert (Belg.) 2:09:51, 2. Abraham (Švýc.) 2:11:24, 3. Rachik (It.) 2:12:09, 4. Guerra (Šp.) 2:12:22, 5. Ghebrehiwet Faniel (It.) 2:12:43, 6. Espaňa (Šp.) 2:12:58.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme