Závod Běchovice-Praha bych zvládla, ale nemohla bych trénovat. To si nemůžu dovolit, říká Vrabcová-Nývltová

Eva Vrabcová-Nývltová chtěla potvrdit pozici aktuálně nejlepší české běžkyně, ale nakonec do desetikilometrového závodu Běchovice-Praha nezasáhla. Bronzová medailistka ze srpnového maratonu na mistrovství Evropy v Berlíně má od šampionátu zdravotní problémy. A tak v cíli závodu jen přihlížela, jak si Kristýna Dvořáková a Jiří Homoláč doběhli pro republikové tituly.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžci všech věkových kategorií se postavili na start 122. ročníku silničního závodu na 10 km Běchovice - Praha.

Běžci všech věkových kategorií se postavili na start 122. ročníku silničního závodu na 10 km Běchovice - Praha. | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Evo, jak moc vás svrbí nohy, když vidíte, jak závodníci běhají kolem vás?
Hrozně moc. Strašně bych chtěla být na startu a do poslední chvíle jsem doufala, ale šla jsem rychlejší trénink a lýtka. Jak jsem dlouho neběhala, tak jsou obouchané. Takže myslím, že bych to zvládla, ale potom bych zase nemohla třeba týden běhat a to si v tuhle chvíli nemůžu dovolit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závodu Běchovice-Praha se Eva Vrabcová-Nývltová zúčastnit nemohla. V cíle tedy alespoň fandila. Poslechněte si rozhovor Jakuba Marka s nejlepší českou běžkyní.

Takže skutečně je to jen prevence?
Prevence úplně ne. Přeci jen to zraněné bylo a je to o 90 procent lepší, ale úplně stoprocentní to není a opravdu se teď potřebuji dobře připravit, takže nemůžu riskovat.

Můžete přiblížit to zranění?
Přetížení achilovky. Byla tam tekutina, takže hrozilo nějaké, nechci říct úplně prasknutí, ale nějaký větší problém a opravdu to hodně bolelo, takže jsme měli nařízený klidový režim.

Bylo to zranění i následkem třeba toho těžkého závodu - maratonu v Berlíně?
Určitě ano. Trošku se to na mně podepsalo, protože jsem po návratu, přestože jsem netrénovala, volno neměla, každý mě všude chtěl mít a já nedokázala říct ne.

Eva Vrabcová Nývltová dostala pozvánku do Bostonu, pomohl jí bronz z mistrovství Evropy

Číst článek

Říkáte, že vás každý chtěl někde mít po evropském bronzu z Berlína. Je to nezvyk pro bývalou běžkyni na lyžích?
Je. Přeci jenom po olympiádě v Soči jsem takový mediální šum nebo zájem zažila taky a taky jsem neřekla ne a taky se to na mně podepsalo. Tehdy jsem řekla, že už ne, ale tentokrát mě to zase semlelo, když to řeknu v uvozovkách. Ale na druhou stranu to byl takový úspěch, že i já jsem si to užila. A zase na druhou stranu, kdybych si ten úspěch neoslavila, tak by mě to pak třeba mrzelo.

Teď tedy směřujete všechno k listopadovému maratonu v New Yorku?
Přesně tak. Doufám, že se stihnu připravit. Je na to měsíc. Teď teprve začínám běhat, ale doufám, že se ta forma nikam neztratila a na ten New York bych chtěla jít opravdu kvalitně a pak budu mít to zasloužené volno, které tentokrát dodržím.

‚Poprat se o přední umístění je mým cílem.‘ Eva Vrabcová-Nývltová věří v úspěch i na světové scéně

Číst článek

Nerada vyhlašujete nějaké velké cíle, ale dá se v New Yorku očekávat takový kvalitní čas jako na evropském šampionátu v Berlíně?
Tam se většinou říká, že je to třeba o šest minut pomalejší, než je osobní rekord, takže těžko odhadovat, jak to bude.

Eva Vrabcová-Nývltová si přesto loni v New Yorku vylepšila osobní rekord, který je ale aktuálně už o další tři minuty lepší.

Osobní rekord

Běžec Jiří Homoláč vyhrál závod Běchovice-Praha podruhé v kariéře. Na silniční desítce tak vybojoval republikový titul v čase rovných 30 minut.

„Je to osobák. Měl jsem tady 30:05 jednou, to nám pěkně foukal vítr do zad. Taky foukal, ale nebylo to tak lehké. Takže kvalitní výkon. Škoda, že to asi o vteřinu pod třicet nebylo,“ popsal Radiožurnálu.

Titul v ženské kategorii pak vybojovala v čase 34:46 Kristýna Dvořáková.

Mistrovství České republiky v silničním běhu Běchovice - Praha (10 km):
Muži: 1. Homoláč (VSK Univerzita Brno) 30:00, 2. Pavlišta (Slovan Liberec) 30:27, 3. Šinágl (Olymp Praha) 31:06.
Ženy: 1. Dvořáková (USK Praha) 34:46, 2. A. Stránská (ISCAREX Česká Třebová) 35:33, 3. Jíšová (USK Praha) 36:18.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme