‚Poprat se o přední umístění je mým cílem.‘ Eva Vrabcová-Nývltová věří v úspěch i na světové scéně

Maraton běhá teprve dva roky, ale už získala bronzovou medaili na mistrovství Evropy a navíc výrazně vylepšila národní rekord. A bývalá lyžařka Eva Vrabcová-Nývltová by se klidně mohla ještě zlepšovat.

Berlín, Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Vrabcová-Nývltová v cíli maratonu společně s maskotem šampionátu Berlinem

Eva Vrabcová-Nývltová v cíli maratonu společně s maskotem šampionátu Berlinem | Zdroj: ČTK/AP

„Je to podle mě o kouzlu okamžiku. Trpělivost a vědomí toho, že v daném okamžiku na něco mám a jdu přes hranu, tak své ovoce může přinést,“ říká pro Radiožurnál šéftrenér české reprezentace Tomáš Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Vrabcová-Nývltová získala na evropském šampionátu bronz. Uspět by chtěla i mezi světovou konkurencí

Právě proto, že Eva Vrabcová Nývltová atletice věnuje relativně krátkou dobu, má stále velkou motivaci a může se zlepšovat. Navíc má podle trojnásobného mistra světa v desetiboji oproti ostatním závodnicím jednu výhodu.

„Má lyžařský dar. Běžela sice s hodinkami, ale jako jedna z mála se na ně nepodívala. Prostě běží na maximum podle citu,“ popisuje styl české běžkyně Dvořák.

K tomu, aby se dokázala vyrovnat světové elitě, musí Vrabcová Nývltová ale ještě přidat. Zatím bylo jejím nejlepším výsledkem 14. místo na mistrovství světa v Londýně v roce 2017.

„Ve světě je to trošku obtížnější, protože Afričanky jsou někde jinde. Američanka Shanon Flanaganová vyhrála newyorský maraton a Afričanky bez vodičů nejsou excelentní, takže nic není vyloučené. Včerejší vítězka Volha Mazuronaková byla pátá na olympiádě. Poprat se o přední umístění je mým cílem,“ věří bronzová evropská medailistka.

Ta získala první maratonskou medaili z velké akce od roku 1952, kdy se z ní na letních olympijských hrách v Helsinkách radoval Emil Zátopek.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme