Vstával v šest, na závod přijel vlakem. Amatérský běžec porazil v Londýně legendárního Faraha

Čtyřnásobného olympijského vítěze Mo Faraha porazil v běhu na 10 kilometrů v Londýně amatér Ellis Cross. Zatímco legendárního britského běžce, který v pondělí závodil poprvé od loňského června, pořadatelé hýčkali, Cross si musel zaplatit startovné a na závod přijel vlakem.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ellis Cross vítězí v závodě před Mo Farahem

Ellis Cross vítězí v závodě před Mo Farahem | Foto: Adam Davy | Zdroj: Reuters

V cílové rovince byl Cross rychlejší než majitel dvou zlatých olympijských medailí z této distance na dráze a proběhl cílem za 28 minut a 40 sekund. Farah skončil o čtyři sekundy za ním. „Začal jsem tomu věřit až dvacet metrů před cílem. Porazil jsem legendu. Znají ho po celém světě a já jsem ho porazil na jeho hlavní trati. Nikdo neví, kdo jsem, ale davy fanoušků mě oslavují,“ řekl BBC šťastný vítěz.

Účast v závodě, na jehož startu bylo 16 000 běžců, ho přišla na 37 liber (zhruba 1100 korun). „Jsem jenom klubový běžec. Nevzali mě mezi elitu. Takže jsem musel zaplatit startovné, spal jsem ve vlastní posteli, vstával v šest ráno a přijel vlakem,“ uvedl Cross.

Farah po loňském neúspěšném pokusu o účast na olympijských hrách v Tokiu a následných zdravotních problémech prožil další zklamání. V rozhovoru pro The Sun připustil, že jeho vrcholová kariéra na dráze končí.

"Myslím, že to tak je. Je šance, že bych jel na Hry Commonwealthu do Birminghamu nebo na mistrovství Evropy. Ale pokud jde o mistrovství světa, tak pokud s těmi ostatními nedokážu závodit a být konkurenceschopný, tak musím být upřímný a učinit to rozhodnutí,“ přemítal devětatřicetiletý atlet.

Mezi ženami zazářila Eilish McColganová, která zůstala jen dvě sekundy za 19 let starým evropským rekordem Pauly Radcliffeové. Výkonem 30:23 alespoň vylepšila skotský rekord 30:39 minuty, který v roce 1989 vytvořila její matka Liz.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme