Frydrych s Vadlejchem nebudou chybět v oštěpařském finále. Dařilo se i výškařce Hrubé

Poloviční úspěch měli ve čtvrtečním londýnském večeru čeští oštěpaři. Jakub Vadlejch s Petrem Frydrychem pronikli hned svými prvními pokusy do finále mistrovství světa. V něm nebude ve skoku do výšky chybět ani Michaela Hrubá.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Vadlejch

Jakub Vadlejch | Zdroj: Reuters

Jednalo se o velkou českou premiéru. Čtyři zástupce reprezentace v jedné disciplíně měla vůbec poprvé. Oštěpaři zvládli kvalifikaci s poloviční úspěšností. Jakub Vadlejch s Petrem Frydrychem nezaváhali a do finále pronikli hned svými prvními hody. Kvalifikační limit 83 metrů naopak nezvládli Jaroslav Jílek s Vítězslavem Veselým.

Frydrych zaznamenal v Londýně svůj nejdelší hod v posledních sedmi letech. Svůj první a zároveň jediný oštěp vyslal do vzdálenosti 86,22 metru. Chvíli po něm ho napodobil také jeho krajan Vadlejch, který zaznamenal 83,87 metru.

Oba oštěpaři se představili ve druhé kvalifikační skupině. V první živil naději na postup Jaroslav Jílek, který ve třetí sérii hodil 80,97 metru, což sice průběžně stačilo na osmé místo, ale úspěchy oštěpařů ve druhé grupě odsunuli nejméně zkušeného českého oštěpaře mimo postupující dvanáctku.

Mílařské semifinále bude s Holušou

Kvalifikace naopak vůbec nevyšla někdejšímu mistru světa Vítězslavu Veselému. Ten si zapsal jen jedem měřený pokus, který dolétl na hranici 75,5 metru. Poté dvakrát přešlápl. Ve finále, které je na programu v sobotu od 21.15, tak bude chybět.

Český mílař Jakub Holuša po rozběhu s Bahrajncem Mikhouem. | Foto: Reuters

Zbylí čeští atleti se ve čtvrtek mohli radovat. Výškařka Michaela Hrubá zdolala hranici 192 centimetrů. Tu zdolalo jen dvanáct výškařek, takže nebylo nutné skákat další postupnou výšku na 194, která je zároveň osobním maximem Hrubé.

Finále výšky je na londýnském mistrovství světa na programu taktéž v sobotu. Začínat bude ve 20.05.

Úspěšný vstup má za sebou také Jakub Holuša. Český mílař se představil ve druhém rozběhu na 1500 metrů a skončil na druhém místě za Bahrajncem Mikhouem v čase 3:42,31. Z každého rozběhu přitom přímo do semifinále postoupilo šest nejlepších. Semifinále čeká Holušu v pátek od 21.10.

Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme