Halovou sezonu musel vynechat. Teď si užívám každý závod, říká mílař Holuša

Čeští atleti dokázali na úvod sezony překonat dva letité domácí rekordy. Nejdřív se do tabulek zapsal dálkař Radek Juška a v pátek na něj navázal koulař Tomáš Staněk. Jakub Holuša už české maximum na patnáctistovce posunul loni, ale poté musel kvůli bolavé achilovce vynechat oblíbenou halovou sezonu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Holuša.

Jakub Holuša. | Zdroj: Reuters

Pro Jakuba Holušu je stále životním zážitkem vítězství na domácím halovém mistrovství Evropy, kdy ho před dvěma lety hnala ke zlatu zaplněná pražská O2 aréna. Pak přivezl světové stříbro z haly v americkém Portlandu, ale obě následující venkovní sezony mu nevyšly.

Letos tak doufá, že se situace po promaroděné zimě obrátí a zůstane mu naopak víc sil do srpnového světového šampionátu v Londýně. „Mám obrovskou motivaci. Každý závod si užívám, baví mě a těším se na další a další. Asi je to tím, že jsem v zimě nezávodil a tělu to chybí, doufám, že to vydrží," říká pro Radiožurnál Jakub Holuša.

Staněk překonal 30 let starý český rekord. V Německu vrhl kouli za 22 metrů

Číst článek

Chuť mu zůstala i po návratu z mítinku, který atleti z Evropy nemají příliš v lásce. Stejně jako Barbora Špotáková, Pavel Maslák a Zuzana Hejnová totiž cestoval doslova na otočku přes půl zeměkoule na Diamantovou ligu do amerického Eugene.

„Samozřejmě se člověk necítí ve své kůži, ale letos se mi tam běželo asi nejlíp za poslední roky. Bohužel v posledních 50 metrů jsem vytuhl, ale to nikdo neví, v jakém je tělo rozpoložení. Nejsme zvyklí běhat z 9hodinovým časovým posunem," těšilo českého běžce, že se bez jakékoli aklimatizace přiblížil svému osobnímu rekordu na jednu míli.

Na limit má už jen tři pokusy

Po návratu pak sice měl drobné problémy se spaním, ale teď už opět jeho příprava běží podle plánu a chystá se na pondělní Memoriál Josefa Odložila. Tam chce v hlavní disciplíně, běhu na 1500 metrů, zaútočit na limit pro světový šampionát 3 minuty a 36 sekund

„Jsou to krásné závody a věřím, že vyjde počasí, že bude pěkně. Nemusí být takové teplo, klidně kolem 20 stupňů a ať nefouká. Věřím, že když budu mít síly v závěru, bude to dobré. Rád bych splnil limit pro MS, už mi zbývají jen 3 pokusy," vysvětluje.

Jakub Holuša už se nechce stresovat s tím, že ještě nemá zajištěný start na vrcholu sezony, zvlášť po vynechané hale.

Na Julisce se pak v pondělí podvečer představí například také dvojnásobná olympijská vítězka v oštěpu Barbora Špotáková, loňský šampion Diamantové ligy oštěpař Jakub Vadlejch a také čerstvý český rekordman ve vrhu koulí Tomáš Staněk, který se pokusí napodobit svůj páteční výkon z Německa 22 metrů a jeden centimetr.

Jakub Marek, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme