Hlavním cílem českých atletů na mistrovství Evropy družstev je záchrana v superlize

Na mistrovství Evropy družstev, které se uskuteční od pátku do neděle ve francouzském Lille, je hlavním cílem českých atletů udržení se v superlize. Dva roky staré vítězství, které získali na domácí půdě v Čeboksarech, nebudou obhajovat suspendovaní Rusové. Superliga bude mít tak pouze jedenáct účastníků a vedle Rusů sestoupí jen dva další týmy.

Lille Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Holuša a Pavel Maslák při odletu do Lille

Jakub Holuša a Pavel Maslák při odletu do Lille | Zdroj: ČTK

To dává českému celku větší naději na záchranu, protože obvykle sestupovaly tři týmy a Rusové by za normálních okolností mezi kandidáty sestupu nepatřili. Od roku 2009, kdy se někdejší Evropský pohár proměnil na mistrovství Evropy družstev, čeští atleti pendlují mezi první ligou a superligou. Ještě nikdy se po postupu mezi elitu nedokázali udržet.

Dvojnásobná olympijská vítězka Barbora Špotáková, která bude také letos jednou z opor týmu, si uvědomuje, že boj o záchranu nebude jednoduchý.

"Doufám, že budeme úspěšní, ale evidentně to bude dost těžké. Ale zázraky se dějí, to už jsem zažila taky. Může přijít překvapení, podle tabulek se to nedá počítat," řekla pětatřicetiletá oštěpařka před dnešním odletem.

S výjimkou dvojnásobné mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzany Hejnové, která raději šetří bolavou achilovku, se česká reprezentace představí v plné síle. Mezi muži by měli mezi opory patřit oštěpař Jakub Vadlejch, koulař Tomáš Staněk nebo dálkař Radek Juška.

Čtvrtkař Pavel Maslák poběží dvoustovku, kde o na mistrovství republiky vylepšil český rekord. Patnáctistovku poběží bronzový medailista z halového ME Filip Sasínek, Jakub Holuša nastoupí v závodě na 3000 metrů.

Poprvé je superliga ME družstev třídenní, protože se v pátek konají rozběhy hladkých i překážkových tratí do 400 metrů. Závodníci na devátém až jedenáctém místě už v sobotu soutěžit nebudou.

ČTK, bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme