Jako sportovkyně vítězila, pak se ale přiznala, že je muž. Před 105 lety se narodila Štefanie Pekarová

Závodili v ženské kategorii a přitom se jednalo o muže. Sportovní historie zná několik takových případů. Jedním z nich je atletka Štefanie Pekarová, respektive Štefan Pekar, který se narodil přesně před sto pěti lety. Tito sportovci pak ve svých kategoriích dosahovali významných úspěchů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štefan/Štefanie Pekarová

Štefan/Štefanie Pekarová | Zdroj: ČTK

Štefanie Pekarová se narodila 2. února 1913 na Slovensku. Jako všestranná atletka byla mistryní Československa hodu oštěpem, vrhu koulí, v trojboji, skoku do dálky a mnoha dalších disciplínách. Pak se ale ukázalo, že je ve skutečnosti muž a všechny její/jeho výsledky byly anulovány.

Transgenderová vzpěračka drtí své soupeřky. Závodnice ji na mistrovství světa nechtějí

Číst článek

Pekarová ale není ojedinělým případem. V meziválečném období se shodou okolností také v atletice proslavila Zdena Koubková, která v běhu na 800 metrů zaběhla světový rekord a svého času se těšila velké popularitě, jak před časem říkal ve Večerním Radiožurnálu sportovní publicista Pavel Kovář.

„V tehdejší době byla populární třeba jako českoslovenští fotbalisté v čele s Pláničkou. Ti byli druzí na mistrovství světa v Itálii 1934 a ona byla v té době stejně populární,“ popisoval Kovář.

V roce 1935 ale Koubková oznámila, že podstoupila hormonální léčbu, stala se mužem a o své rekordy přišla. Důvodem, proč se vůbec dostala do ženské atletiky, byla podle Pavla Kováře nízká úroveň zdravotnictví v jejím místě narození.

„Ona se narodila v roce 1913 jako dívka ve slezském městečku Paskov, kde jí viděla porodní bába a podle genitálií usoudila, že je to holčička, a tak byla vychovávaná jako holka.“

Zábavný a bojovný ragbista

Půlkařka Masná má poslední šanci na limit pro MS. Problémy má i Semenyaová

Číst článek

Koubková ale ve skutečnosti trpěla rozštěpem šourku, takže se její pohlavní orgány podobaly těm ženským, ačkoliv byly mužské. Jako muž měla pochopitelně v těle více testosteronu, byla svalnatější než ostatní dívky a pochopitelně se to projevovalo na jejích výkonech.

Po hormonální léčbě a malé operaci se ze Zdeny stal Zdeněk. Ten se posléze oženil a dokonce hrál v Říčanech ragby. Pro své spoluhráče už to byl zkrátka normální chlap.

„Oni vykládali, že šlo o přímého a příjemného chlapíka se smyslem pro humor. Brali ho velmi pozitivně. Říkali, že jeho příběh znali, takže byli překvapení, jak bojovný na ragbyovém hřišti byl,“ vzpomíná Pavel Kovář.

Sportovců typu Koubková či Pekarová bylo samozřejmě mnohem více. Z těch novějších je známý příběh jihoafrické běžkyně Caster Semeneyové, které byla také prokázána vyšší hladina testosteronu, ale o své rekordy nepřišla.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme