Nejen manžel Věry Čáslavské. Atlet Josef Odložil by oslavil 80. narozeniny

Spousta lidí si ho zařadí jako manžela Věry Čáslavské. Josef Odložil ale sám patří mezi sportovní velikány. Je jedním ze čtyř českých atletů (československých chcete-li), kteří si doběhli na olympijských hrách pro medaili. Na patnáctistovce v Tokiu 1964 získal Josef Odložil stříbro a dnes by oslavil 80. narozeniny.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atlet Josef Odložil

Atlet Josef Odložil | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY 2.0

„U Pepíka se mi líbí, že je tak rozumný, že má svůj plán, za kterým jde v závodě od prvního do posledního metru,“ vyprávěl kdesi Emil Zátopek.

V Jeseníkách při osmikilometrovém okruhu do školy a zpět mohl zlínský rodák zkoušet nástupy prakticky odmala. I proto se Emilu Zátopkovi líbila Odložilova taktická vyspělost, Jarmile Kratochvílové pak celý Josef Odložil.

Absolvovat olympiádu to byla úplná nula oproti svatbě, porovnávala po obřadu před 50 lety Věra Čáslavská

Číst článek

„Měl úžasnou postavu, takže jsme ho mladí obdivovali, protože byl zároveň i hezký a pěkně na té dráze vypadal,“ svěřila se Kratochvílová Radiožurnálu.

A do oko padl bývalý moderní pětibojař i jiné hvězdě domácího sportu. Čtyři roky poté, co z Tokia přivezl překvapivou stříbrnou medaili, se i z dalších her v Mexiku vrátil s cenným kovem. Na krk by ho ale nepověsil. S fenoménem tehdejších olympijských her Věrou Čáslavskou si Odložil vyměnil svatební prstýnky.

Jak tomu u atletů bývá, po kariéře pobíhal Josef Odložil na dráze stále, jako trenér. Kvůli politickým důvodům totiž opustil Duklu. A později skončilo i jeho manželství s Věrou Čáslavskou. Vystudovaný učitel s doktorátem z filozofie se na pár let znovu dostal do Mexika, aby připravoval tamní závodníky.

Po revoluci se dočkal rehabilitace a vojenskou uniformu oblékal až do své smrti. V roce 1993 po návratu z Iráku, kde vedl Mírové sbory OSN, zemřel po potyčce se svým synem. Na Josefa Odložila dává každoročně vzpomenout jemu věnovaný memoriál.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme