To jsou zážitky, na které člověk nezapomene, rozplývala se Vrabcová-Nývltová po maratonu

Po úterním teroristickém útoku mimořádně sledovaný a zesílenými hlídkami i dalšími opatřeními zabezpečený maraton v New Yorku vyšel nejen pořadatelům. Zaskvěla se i česká olympionička Eva Vrabcová-Nývltová. Při svém prvním startu na největším maratonu světa, který patří zároveň k nejuznávanějším, skončila sedmá v osobním rekordu. Svůj čas stlačila o devatenáct sekund pod dvě a půl hodiny.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká atletka Eva Vrabcová-Nývltová

Česká atletka Eva Vrabcová-Nývltová | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

První potlesk patřil na Manhattanu právě české běžkyni, která šestnáct kilometrů před cílem figurovala v čele vedoucí skupiny závodu.

„To byl úžasný zážitek, protože jsem si i v průběhu trati říkala, ty jo, čtyřicet minut na čele, to se mi na lyžích nepodařilo ani první kilometr. To už hodinu? Už hodinu a půl? A takhle jsem si to odpočítávala, a když jsem ještě na 32. kilometru byla společně s nima na čele, tak to byl úžasný pocit,“ přiznala pro Radiožurnál česká běžkyně.

Přesně opačné dojmy atletka zažívala, když se pět dní před závodem ještě doma dověděla, že v New Yorku umřelo osm lidí po teroristickém útoku na místní cyklostezce.

„Když jsem sem odjížděla, tak jsem měla takový nepříjemný pocit, že tady přišli lidi o životy nebo ztratili rodiny a já si sem jedu zazávodit. To pro mě nebylo úplně příjemné. Myslím, že spousta lidí na to vzpomínalo i při závodě a hodně se na startu o terorismu mluvilo.“

Eva Vrabcová Nývltová si na maratonu v New Yorku vylepšila osobní rekord a skončila sedmá

Číst článek

Bylo to ještě před tím, než Amerika začala pro změnu napjatě sledovat masakr v Texasu, který se stal krátce po závodě, ve kterém Vrabcové výrazněji utekla jen vítězná Američanka Flanaganová a další dvě závodnice. Čtvrté místo jí uniklo jen o pět sekund. Kdo by si po jejím pátém místě na posledních zimních olympijských hrách pomyslel, že zanedlouho bude rodačka z Trutnova v Central Parku prohánět africké maratonkyně?

„Před třemi lety by mě to nenapadlo ani v nejmenším, ale našla jsem se v tom, takže teď jsem určitě šťastnější. Lidi tady byli fantastičtí a opravdu tu atmosféru dotvářeli úžasně, ale už samotný start na tom mostě… To jsou prostě zážitky, na které člověk nezapomene,“ říká bývalá lyžařka.

Eva Vrabcová-Nývltovová se navíc stala nejrychlejší Češkou, která kdy po zdejším asfaltu tenhle maraton běžela.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme