Sprinter Gatlin znovu čelí obvinění z dopingu, kvůli skandálu s nepovolenými látkami vyhodil trenéra

Americký sprinter Justin Gatlin, dvojnásobný mistr světa v běhu na 100 metrů, znovu čelí podezření z dopingu, přestože neměl žádný pozitivní test. Novináři z listu The Daily Telegraph, vydávající se za filmaře, natočili Gatlinova agenta Roberta Wagnera a trenéra Dennise Mitchella, jak hovoří o užívání zakázaných látek.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dojatý Justin Gatlin po vítězství na stovce

Justin Gatlin | Zdroj: Reuters

Mezinárodní atletická federace (IAAF) a americká antidopingová agentura (USADA) již zahájily vyšetřování. Prezident IAAF Sebastian Coe označil obvinění za velmi závažná.

Wagner před novináři v tréninkovém kempu na Floridě nabízel růstový hormon a testosteron za čtvrt milionu dolarů. Dodat tyto látky, jejichž dovoz do USA je zakázán, podle něj měl jistý rakouský lékař. Přitom se zmínil o tom, že tyto přípravky používá i Gatlin. Trenér Mitchell, který má několik medailí z olympijských her a mistrovství světa, ale také trest za doping, údajně prohlásil, že tyto látky nelze dopingovými testy odhalit.

Velké překvapení v Londýně. Justin Gatlin porazil Usaina Bolta a stal se mistrem světa

Číst článek

Gatlin letos v Londýně získal po dvanácti letech znovu zlatou medaili v běhu na 100 metrů, ale příznivci atletiky mu neodpustili dva dopingové prohřešky z let 2001 a 2006 a jeho starty provázeli pískotem a bučením.

Na zprávu listu The Daily Telegraph reagovali Gatlinovi právníci. V prohlášení připomněli, že testy v posledních více než pěti letech ukázaly, že Gatlin neužíval žádnou zakázanou látku. Oznámili, že s trenérem Mitchellem i agentem Wagnerem okamžitě ukončili spolupráci.

Oba obvinění jakoukoli vinu odmítají. Wagner prohlásil, že při filmování věděl, o co jde, a schválně hrál s filmaři. Jeho jméno však není ve světě dopingu neznámé. Sám dříve tvrdil, že spolupracoval s kanadským sprinterem Benem Johnsonem, který kvůli dopingu přišel o olympijské zlato z roku 1988. Mitchell byl v roce 1998 potrestán dvouletým zákazem startů a později sám přiznal, že užíval růstový hormon.

Sám Gatlin na svém instagramovém účtu v úterý užívání zakázaných látek popřel. „Byl jsem šokovaný a překvapený, když jsem se dozvěděl, že by měl mít můj trenér cokoliv společného s těmito obviněními. Vyhodil jsem ho, jakmile jsem se o tom dozvěděl," napsal.

dbr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme