Cimanouská chce s atletikou pokračovat i v Polsku, běloruská sprinterka už řeší tréninkové možnosti

Běloruská atletka Kryscina Cimanouská chce ve své atletické kariéře pokračovat v Polsku, kde našla azyl poté, co byla na olympijských hrách v Tokiu nucena předčasně odletět běloruskými funkcionáři. Čtyřiadvacetiletá sprinterka přes agenturu AP vzkázala, že se ve Varšavě cítí v bezpečí a požádala Polsko o pomoc pro zajištění tréninkových podmínek.

Tento článek je více než rok starý.

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kryscina Cimanouská.

Kryscina Cimanouská. | Zdroj: Reuters

„Život se nám ze dne na den změnil a nyní začínáme znovu od začátku v nové zemi. Plánujeme tu zůstat a pokračovat v našich kariérách,“ řekla Cimanouská za sebe a svého manžela Arsenije Zdaneviče, jenž je atletickým trenérem.

Z Tokia ji chtěli odvléct domů, běloruská atletka se ale nedala. Příběh běžkyně, která se vzepřela režimu

Číst článek

„Obrátili jsme se na ministerstvo sportu a polskou atletickou reprezentaci se záležitostmi týkajícími se kouče, tréninkové skupiny, místa, kde bych mohla trénovat, a dalších věcí, abych mohla pokračovat v kariéře tady v Polsku,“ uvedla specialistka na sprinterské tratě, jež v roce 2019 vyhrála univerziádu a získala dvě stříbrné medaile na Evropských hrách v Minsku.

Do Polska dorazila Cimanouská a její manžel každý zvlášť díky humanitárním vízům. „Cítíme se tu rozhodně bezpečně, protože jsme tady pod ochranou,“ řekla.

Olympijská kauza

Cimanouskou nutili k předčasnému odletu běloruští funkcionáři, které předtím kritizovala na instagramu za to, že ji nominovali do štafety na 4x400 metrů, kterou nikdy předtím neběžela.

Na tokijském letišti se atletka obrátila na japonskou policii a požádala ji o ochranu, protože se obávala, že by po návratu do Běloruska nebyla v bezpečí.

Mezinárodní olympijský výbor po vyšetření případu odebral akreditaci atletickému trenérovi Juriji Mojsevičovi a funkcionáři Arturu Šumakovi, kteří Cimanouskou k odletu nutili. Atletka uvedla, že jí řekli, že příkaz k jejímu odeslání domů dostali „z vyšších míst“.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, jenž vládne zemi tvrdou rukou 27 let a kterého neuznává opozice a řada západních států včetně Evropské unie, označil v pondělí Cimanouskou za „zmanipulovanou“ cizími silami.

Video, které Cimanouská odvysílala během olympijských her v Tokiu:

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme