Kuriózní situace na halovém mistrovství světa. Diskvalifikace potkala všechny běžce v jednom rozběhu

Halové mistrovství světa v atletice bylo v Birminghamu svědkem nevídané události, protože z třetího rozběhu mužů na 400 metrů byli diskvalifikováni všichni jeho účastníci. Mezinárodní atletická federace IAAF prostřednictvím statistika britské BBC Marka Butlera potvrdila, že nic takového se v historii dosud nestalo.

Tento článek je více než rok starý.

Birmingham/Velká Británie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozběh na 400 metrů halovém mistrovství světa v Birminghamu (ilustrační fotografie)

Rozběh na 400 metrů halovém mistrovství světa v Birminghamu (ilustrační fotografie) | Foto: Phil Noble | Zdroj: Reuters

V kritickém rozběhu byl nejprve kvůli ulitému startu vyloučen obhájce stříbra Abdalelah Harún z Kataru. Zbývající čtyři aktéři rozběh absolvovali a velký favorit Bralon Taplin z Grenady, který se letošním časem 44,88 zařadil na páté místo historických tabulek, si s přehledem doběhl pro postup.

Pavel Maslák postoupil do semifinále běhu na 400 metrů, dál jdou i další tři Češi

Číst článek


O několik minut později o něj však přišel, protože byl diskvalifikován za předčasné seběhnutí k vnitřní dráze. Za porušení pravidel vyšlápnutím z dráhy byli potrestáni i ostatní tři účastníci tohoto běhu - Jamajčan Steven Gayle, Bahaman Alonzo Russell a Lotyš Austris Karpinskis.

Hromadná diskvalifikace připravila dvojnásobného světového šampiona v hale Pavla Masláka o největšího soupeře a pomohla k postupu do semifinále dalšímu českému čtvrtkaři Patriku Šormovi.

Startovní listiny pro večerní semifinále mužského závodu na 400 metrů byly vydány se zpožděním. Nikdo z diskvalifikovaných v nich nefiguruje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme