Líbání, zkažené maso, mastičky. Sportovci si o dopingu vymýšlejí hrozné pohádky, říká Chlumský

O vrchol sezony mohou přijít atleti všelijak. Na šampionát se nekvalifikují, zraní se a vyplatit se nemusí ani líbání. Právě třetí případ se stal málem osudným americkému sprinterovi Gilu Robertsovi.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gil Roberts (s brýlemi) unikl trestu za doping. Uspěl s tvrzením, že látku slíbal z přítelkyně.

Gil Roberts (s brýlemi) unikl trestu za doping. Uspěl s tvrzením, že látku slíbal z přítelkyně. | Foto: Wikimedia Commons

V těle olympijského vítěze ze štafety na 4x400 metrů objevila dopingová kontrola koncem března zakázaný pro-be-necid. Látku, kterou lze maskovat užívání jiných nedovolených prostředků. U národní antidopingové agentury pak americký atlet uspěl s tvrzením, že se mu do organismu dostala nevědomě. Byla prý v léku, který brala jeho přítelkyně proti zánětu dutin.

Roberts se od své milované intoxikoval při vášnivém líbání. Jeho argumentace přesto není tak nevšední. Na stejný problém doplatil v roce 2009 francouzský tenista Richard Gasquet, který měl po líbání se servírkou pozitivní test na kokain. Potrestán nakonec nebyl, stejně jako loni skokan o tyči Shawnacy Barber. Kanadský mistr světa se hájil tím, že se rozvášnil s prostitutkou.

„Sportovci tvrdí kdeco. Občas jsou to hrozné pohádky, které od nich slýcháme,“ řekl Radiožurnálu Jan Chlumský z Českého antidopingového výboru. „Přítelkyně nalila příteli do pití pervitin. Od babičky si někdo vzal mastičku, ve které byly zakázané kortikoidy,“ prozradil obhajoby některých sportovců.

Podobnou „pohádku“ zkoušel také cyklista Alberto Contador. Španěl přišel o jedno celkové vítězství na Tour de France kvůli užití anabolik. Contador se tehdy odvolával na konzumaci zkaženého masa. Stejně se bránil i bývalý český tenista Petr Korda. Podle něj se mu dostal do těla nandrolon z hovězího steaku. Odborníci ale vypočítali, že při takovém množství zakázané látky by musel jíst 40 steaků denně po dobu dvaceti let.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme