Nikdy neměl chodit, teď běhá maratony. Lukáš Petrusek dokazuje, že hendikep není překážkou

Lékaři mu v dětství diagnostikovali achondroplazii, tedy poruchu růstu. Do pěti let vůbec nechodil a podle prognóz neměl chodit vůbec. Dnes je Lukáši Petruskovi 24 let a nejen, že chodí, ale dokonce běhá a chystá se na maraton.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Petrusek při jednom z maratonů

Lukáš Petrusek při jednom z maratonů | Foto: archiv Lukáše Petruska

„Beru to jako generálku na maraton, co poběžím v listopadu. Můj cíl do budoucna je zkusit na běžkách Vassův běh,“ říká pro Radiožurnál Lukáš Petrusek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nikdy neměl chodit, ale Lukáš Petrusek ukazuje, že i s handicapem se dají běhat maratony

140 centimetrů vysokého borce lze potkat každý den při běhání na pražské Letné. Český závodník běhá maratony, půlmaratony a snaží se soupeřit i se zdravými běžci.

„Jsem trošku z pohledu handikepovaných, když to přeženu, nenormální, že jsem tak sportovně aktivní. Pro mě sport znamená, že se můžu postavit na stejnou startovací čáru s ostatními,“ těší Petruska.

„To je na sportu krásný, že se tam nedělají rozdíly, jestli malý, velký, široký a tak. Pro všechny je to zadání stejné a díky tomu já se cítím zdravý. Na trati se cítím nejvíc zdravý a handikep si neuvědomuju,“ popisuje běžec.

Aktivním odpočinkem k medaili. Arnošt Petráček trénuje na paralympiádu v Tokiu

Číst článek

Achondroplazie ale Lukášův život ovlivňuje. Po závodech i trénincích regeneruje dvakrát déle než zdraví běžci a přípravu musí rozdělit do menších úseků.

„Handikep je prostě jenom v hlavě. Když si člověk vytyčí cíl, že chci něco zvládnout, tak to půjde,“ myslí si Petrusek a i pro tenhle postoj je inspirující nejen pro ostatní handikepované.

„Vstát z gauče, i kdybych se měl proběhnout kolem domu nebo zahrady, tak je to vítězství. Ale hlavně jde o to mít radost ze sportu. Jde o to neřešit příliš časy a neříkat si, že musím být nejlepší. Prokládat to i jinými aktivitami. Kdyby člověk jenom běhal, tak by to bylo spíš ke škodě než k užitku,“ dodává Petrusek, který je tak inspirací pro ostatní.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme