Makwala dostal na mistrovství světa stopku kvůli žaludečním potížím. Nachystali na mě past, napsal

Běžec Isaac Makwala nesouhlasí s rozhodnutím Mezinárodní atletické federace IAAF, která mu ze zdravotních důvodů zakázala startovat v úterním finále mistrovství světa na 400 metrů. Třicetiletý reprezentant Botswany tvrdí, že je zdravý, a když přišel na stadion v Londýně, zabránila mu ochranka ve vstupu.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžec Isaac Makwala v semifinále

Běžec Isaac Makwala v semifinále | Zdroj: Reuters

Makwala byl jedním z třiceti atletů bydlících na jednom z oficiálních hotelů šampionátu, které postihly žaludeční potíže. Lídr letošních světových tabulek na 200 metrů proto nenastoupil do pondělních rozběhů a z rozhodnutí IAAF poté nemohl startovat ani ve finále na 400 m, kde měl být hlavním vyzyvatelem jihoafrické hvězdy a pozdějšího vítěze Waydea van Niekerka.

Makwala se však podle vlastních slov cítil dobře, proto nerozumí, proč nemohl startovat. „Když jsem přišel na stadion a byl jsem připravený závodit, nachystali na mě past a nepustili mě dovnitř,“ napsal na sociální síti Facebook. „Celý den jsme bojovali, aby pravda vyšla najevo. Stojím si za tím, že nejsem nemocný a že mě neprohlédl žádný doktor,“ dodal.

Připraven závodit 

„Jenom jsem zvracel, ale zase tak hrozné to nebylo,“ prohlásil. „Při rozcvičce jsem byl v pohodě a byl jsem připravený závodit. Tvrdě jsem se na to připravoval a teď mám pocit, jako by to někdo celé sabotoval... Nevím, co říct, protože k celé věci ani nemám všechny informace,“ prohlásil.

IAAF se k případu vyjádřila jen krátce. Nejprve informovala o tom, že Makwalu stáhla ze závodu ze zdravotních důvodů na základě doporučení lékařského delegáta. Poté přidala, že důvodem bylo infekční onemocnění, které u něj objevila lékařská prohlídka.

„Vedoucí výpravy, týmový lékař i fyzioterapeut byli po prohlídce informováni, že atlet by měl být 48 hodin v karanténě a přijde tak o finále běhu na 400 metrů,“ uvedla IAAF v prohlášení.

Předseda botswanské atletické federace Falcon Sedimo však v rozhovoru pro BBC uvedl, že Makwalu nikdo nekontroloval a že se navíc o celé záležitosti dozvěděl z médií. „Měl prostě jeden z příznaků nemoci, tak to vzali z jedné vody na čisto,“ prohlásil. „Navíc nás nikdo o ničem oficiálně neinformoval. O tom, že nemůže startovat, jsme se dozvěděli z médií,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme