Je nejlepší výškařkou a kritizuje poměry v Rusku. Lasickeneová se v Ostravě pokusila o světový rekord

Už přes tři roky nemůže reprezentovat svoji zemi, ale stále je jedním z mála ruských atletů, kteří se mezinárodních soutěží účastnit můžou. Ruska Maria Lasickeneová je největší současnou hvězdou ve výškařském sektoru a potvrdila to i novým rekordem ostravské Zlaté tretry, kde se dokonce pokoušela o světový rekord.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězná ruská výškařka Marija Lasickeneová

Vítězná ruská výškařka Marija Lasickeneová | Foto: Petr Sznapka | Zdroj: ČTK

Tak, jak se v Ostravě šestadvacetiletá dvojnásobná mistryně Maria Lasickeneová představila, jí fanoušci z televize neznají. Při závodě atletka s kamennou tváří se v zákulisí usmívala a to jí vydrželo i po závodě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je nejlepší Ruskou atletkou současnosti. Více si poslechněte v reportáži Jakuba Marka

„Moc se mi závody líbily. Znám to tady z loňského roku, kdy jsem byla v září na Kontinentálním poháru. Vím, že publikum v Ostravě atlety hodně podporuje, dodává sílu a energii. Čekala jsem, že to bude opět hlasité a mám velkou radost, že jsem se v takové atmosféře mohla pokusit o světový rekord,“ připomínala pro Radiožurnál své nadějné tři pokusy o překonání laťky ve výšce 210 centimetrů.

Nakonec vyhrála výkonem 206 centimetrů - výš se na světě dostala naposledy před osmi lety její krajanka Anna Čičerovová, která měla ale podobně jako hodně dalších Rusů problémy s dopingem.

Nejlepší světový výkon

A právě Lasickeneová se minulý týden pustila na Instagramu do celého atletického prostředí ve své zemi. Za velký problém označila to, že mají v Rusku stále významná postavení trenéři, kteří jsou přesvědčení o tom, že se bez dopingu vyhrávat nedá.

Českým oštěpařům se na Zlaté tretře nedařilo. Estonec Kirt jako první přehodil 90 metrů levou rukou

Číst článek

A po této ostré kritice ukázala, že je aktuálně nejlepší Ruskou atletkou. „Neřeším to, není to věc, na kterou bych se upínala. Snažím se udělat radost fanouškům a organizátorům a nesoustředím se na to, abych překonala světový rekord. To je moje psychologie,“ vracela se k pokusu o překonání 32 let starého světového rekordu Bulharky Stefky Kostadinovové.

Během závodu skvěle komunikovala s diváky, kteří jí většinou bouřlivě podporovali, ale výjimkou byl druhý skok na 210 centimetrech. Lasickeneová si dala ukazováček před pusu a rázem byl na stadionu úplný klid.

„Mlčeli. Poprosila jsem je, protože jsem to v tu chvíli tak cítila. V tu sekundu jsem se tak rozhodla, abych zkusila skočit v tichu a zkusila jsem se víc soustředit,“ řekla po suverénně nejlepším světovém výkonu roku v ženské výšce Maria Lasickeneová, která může na podzim v Kataru ovládnout třetí mistrovství světa v řadě. Ale podle přístupu největší země světa si ruskou hymnu pravděpodobně ani v případě úspěchu opět neposlechne.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme