Mezinárodní atletická federace Rusům trest zřejmě nezruší. Některé případy ještě nejsou vyřešeny

Mezinárodní atletická federace na čtvrtečním kongresu pravděpodobně nezruší mezinárodní zákaz startu ruských reprezentantů kvůli státem podporovanému dopingovému programu v zemi. Podle šéfa zvláštní vyšetřovací skupiny Runeho Andersena se Rusku nedaří splnit všechny požadavky na zavedení antidopingového systému.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident IAAF Sebastian Coe na tiskové konferenci ve Vídni

Prezident IAAF Sebastian Coe na tiskové konferenci ve Vídni | Zdroj: Reuters

Andersenovi se nelíbí především fakt, že některé starší dopingové případy nejsou vyřešeny, řada podezřelých atletů ještě nebyla vyslechnuta a v zemi stále pracují trenéři s pošramocenou pověstí.

WADA povolila Rusku, aby se podílelo na dopingových kontrolách

Číst článek

Plně funkční dosud není ani Ruská antidopingová agentura (RUSADA), jež nesplňuje standardy Světové antidopingové agentury (WADA). RUSADA už nicméně může pod supervizí zahraničních expertů a Britské antidopingové agentury provádět testování.

„I když došlo k pokroku, stále je potřeba udělat ještě hodně práce,“ řekl předseda Mezinárodní atletické federace Sebastian Coe, který hodlá akceptovat návrh vyšetřovací skupiny na zachování zákazu.

Ruská atletická federace byla suspendována v listopadu 2015, poté, co WADA zveřejnila zprávu o rozsáhlém státem podporovaném dopingovém programu v zemi. Ruští atleti tak přišli mimo jiné o loňské olympijské hry v Riu de Janeiro a jako tým nebudou startovat ani na mistrovství světa v Londýně.

'Absurdní' omezení závodníků

Toho se zúčastní 19 Rusů, kteří už dříve prokázali, že byli delší dobu testováni mimo ruský antidopingový program. Na šampionátu ale nebudou moci startovat v národních barvách a v případě vítězství jim nezahrají ruskou hymnu.

Tu samotní atleti ale nesmějí hrát ani zpívat na jakémkoliv místě spojeném s mistrovstvím světa včetně hotelu, kde budou bydlet, a jeho okolí. Obhájce titulu v běhu na 110 metrů překážek Sergej Šubenkov, který bude startovat v Londýně pod neutrální vlajkou, připomněl, že se zákaz vztahuje také na vyzvánění mobilních telefonů. „Chápu, že to může znít absurdně, ale neměli bychom být překvapení. Odpovídá to logice Mezinárodní atletické federace,“ poznamenal pro ruský zpravodajský web RT.com.

Zákaz používání národních barev a symbolů se vedle závodního oblečení, jehož podobu si musejí nechat schválit při akreditaci, vztahuje také na zbytek těla. Ruští atleti si tak nesmějí nabarvit vlasy, nalakovat nehty nebo namalovat jakýkoliv národní symbol na tělo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme