První medaile z halového mistrovství Evropy. Koulař Staněk v Glasgow získal bronz

Koulař Tomáš Staněk získal pro Česko první medaili z halového mistrovství Evropy v atletice. Po stříbru z Bělehradu 2017 získal v Glasgow bronz, když ho překonali Polák Michal Haratyk a Němec David Storl.

Tento článek je více než rok starý.

Glasgow Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Staněk na HME v Glasgow

Tomáš Staněk na HME v Glasgow | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Sedmadvacetiletý vrhač Dukly Praha si ve finále halového mistrovství Evropy troufal na zlato, které mu uniklo před dvěma lety v Bělehradě. V hale ve skotském Glasgow si zlepšil nejlepší výkon halové sezony, stačilo to na bronzovou medaili.

Už jsem měl být zlatý, vezmu si to teď, plánuje koulař Staněk. Sok Bukowiecki neprošel kvalifikací

Číst článek

Po přešlapu na úvod vrhnul Tomáš Staněk své náčiní nejdál ve druhé sérii, kdy koule doletěla 21,25 metru daleko. V dalších sériích se ještě snažil zlepšit, ale 21 metrů už znovu nepřehodil. 

Na stříbro Staňkovi chybělo 29 centimetrů, na vysněnou zlatou medaili 40.

Před dvěma lety bral evropské zlato Konrad Bukowiecki, který letos nepostoupil z kvalifikace, ale i tak zůstane zlatá medaile v Polsku. 26letý těšínský atlet Michal Haratyk hned v první sérii zapsal výkon 21,65 a vedle posunu do čela evropských halových tabulek získal aktuální mistr Evropy z klání pod širým nebem i halový titul.

Na druhém místě skončil za vrh dlouhý 21 metrů a 54 centimetrů zkušený Němec David Storl, který má z ME už čtvrtou medaili. Ke kompletní sbírce přidal druhé stříbro.

Klučinová pětiboj nedokončila

Vícebojařka Eliška Klučinová nakonec nenastoupila do závěrečné disciplíny pětiboje, ve Skotsku ji celý den trápila achilovka a večerní osmistovku už neabsolvovala. 

Pětiboj ovládly Britky. Zvítězila Katarina Johnsonová-Thompsonová se ziskem 4983 bodů. Druhé místo obhájila Niamh Emersonová o 8 bodů před Francouzkou Solene Ndamaovou. O dalších 21 bodů zpět skončila Rakušanka Ivona Dadicová, ta už skončila bez medaile. 

V kvalifikacích a rozbězích na halovém mistrovství Evropy v Glasgow se už dopoledne z postupu radovali koulař Tomáš Staněk, který hned večer nastoupí do finále, mílař Filip Sasínek a dálkař Radek Juška, které čeká finále až v neděli.

Večer se k nim přidaly mílařka Simona Vrzalová a výškařka Michaela Hrubá. Filip Šnejdr je na 800 m v semifinále.

🆕Český tým má na halovém mistrovství Evropy první medaili! 🔥🤩 Tomáš Staněk ve druhé sérii zapsal 21.25 a v koulařském finále vybojoval bronz! 🥉🇨🇿 Moc gratulujeme! 👌😊

22:34 – 01. 03. 2019

3 38

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme