Mílař Holuša doběhl na mistrovství světa v Londýně pátý

Český mílař Jakub Holuša skončil na mistrovství světa v Londýně na trati 1500 metrů pátý. Závod ovládl Keňan Elijah Manangoi s časem 3:33,61. Druhý byl krajan Timothy Cheruiyot a třetí skončil Filip Ingebrigtsen z Norska.

Londýn (Aktualizováno: 22:21 13. 8. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I přes historicky nejlepší výsledek českého mílaře na světovém šampionátu byl bezprostředně po doběhu trochu zklamaný. „Malinko joo, protože tam byli přede mnou dva Evropani, tak vím, že to nebylo nemožné udělat medaili. Ale to je teď. A možná je to zklamání zbytečné. Myslím si, že je to obrovský úspěch a ono mi to za pár chvil dojde,“ řekl Holuša po závodě Radiožurnálu.

Holuša se zpočátku držel v přední skupině, ale potom se do čela se dostalo trio Keňanů, kteří nasadili rychlé tempo. Český běžec zůstal ve druhé skupině, ještě při náběhu do posledního kola ztrácel, ale nakonec ještě zabral a posunul se na pátou příčku v čase 3:34,89.

„První čtvrtka se běžela zahřívací, to jsem si říkal, to je dobrý, to bude na mě.  A pak najednou takový úprk, jedenáct set metrů sprint se dá říct. Bohužel mi utekla skupinka, trošku jsem tam zůstal vzadu, nevím proč a pak už se to těžko honilo. Poslední kolo jsem bojoval, cítil jsem, že mám sílu. Formu tady mám, ale už byli daleko a motivačně pro hlavu je to těžké, když vidí tu díru,“ vysvětloval Holuša.

Holuša ovládl druhé semifinále časem 3:38,05 a vůbec poprvé startoval ve finále patnáctistovky pod širým nebem. V roce 1983 bojoval v této disciplíně o medaile Jan Kubista.

Mistryní světa v běhu na 5000 metrů se stala Keňanka Hellen Obiriová, která doběhla v čase 14:34,86 minuty. Druhá byla obhájkyně titulu Etiopanka Almaz Ayanaová a třetí Nizozemka Sifan Hassanová, která se stala první Evropankou na stupni vítězů od roku 2003.

Na trati 800 metrů zvítězila Jihoafričanka Caster Semenyaová v čase 1:55,16 minuty. Druhá byla Francine Niyonsabayová z Burundi a třetí Američanka Ajee Wilsonová.

Vítězkou v hodu diskem se v Londýně stala Chorvatka Sandra Perkovičová, která jako jediná překonala sedmdesátimetrovou hranici, když hodila 70,31 metru. Nový australský rekord vytvořila Dani Stevensová, která poslala disk na 69,64 metru a skončila druhá. Třetí byla Francouzka Mélina Robertová-Michonová.  

Skok do výšky ovládl katarský atlet Mutaz Baršim, který v Londýně skočil 235 centimetrů na první pokus. Druhé místo obsadil ruský atlet nezávislé výpravy Danil Lysenko, který se pokoušel o stejnou výšku, ale skončil na 232 centimetrech. Třetí byl Syřan Mažd Ghazal díky lepším pokusům.

Ženskou štafetu 4x400 metrů ovládly Američanky v čase 3:19,02. Druhé skončily Britky a třetí Polky. Američanka Allyson Felixová vyhrála už jedenácté zlato, celkově šestnáctý cenný kov a je nejúspěšnější atletkou historie mistrovství světa.

Mužskou štafetu vyhráli závodníci Trinidadu a Tobaga v čase 2:58,12. Po šesti vítězství v řadě berou Američané stříbro, třetí byli Britové.

nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme