Holuša chce na mistrovství Evropy zabojovat o medaili. Největšími soupeři budou bratři Ingebrigtsenovi

Na posledních dvou evropských šampionátech patřil mezi medailové naděje, ale nikdy z toho cenný kov nebyl. Teď je atlet Jakub Holuša opět ve velké formě a věří, že mu vrchol sezony v Berlíně nepřekazí ani zdravotní problémy, ani vlastní nedisciplinovanost.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Holuša

„Bylo to mojí blbostí, ale bylo to pro mě hodně smutné, byl jsem naštvaný, ale je to ponaučení,“ vzpomíná Jakub Holuša na diskvalifikaci v rozběhu na posledním mistrovství evropském před dvěma lety v Amsterdamu.

Holuša na republikovém mistrovství prohrál na pětce. Ogrodníková zvítězila v oštěpu

Číst článek

Z postupu do finále patnáctistovky se tehdy totiž radoval jen chvíli, než ho rozhodčí vyloučili kvůli strčení do soupeře. A v Curychu v roce 2014 zase místo souboje o medaile skončil se selháním ledvin v nemocnici. Na berlínském evropském šampionátu, který začne v pondělí, bude opět patřit k favoritům stejně jako lídr kontinentálních tabulek Nor Filip Ingebrigtsen.

A přitom v roce 2015, když na domácím halovém mistrovství Evropy Jakub Holuša slavil titul, tehdy jednadvacetiletý Nor na nejlepší Evropany nestačil.

„Vůbec se nechytal, ale v roce 2016 se pak obrovsky zlepšil. Ze všech tří bratrů vypadá nejlíp, je nejvyšší a má dlouhý krok,“ popisuje Radiožurnálu Holuša.

Skvělí jsou v běhu na 1500 metrů ale také už zmiňovaní další bratří Ingebrigtsenovi - bývalý mistr Evropy Henrik a také mladík Jakob.

VIDEO: Diváci skandovali jeho jméno. Před 70 lety získal Zátopek první zlatou olympijskou medaili

Číst článek

„Jsou to borci, toho mladého vůbec nechápu. V sedmnácti letech zaběhnout 3:31, to mi hlava nebere, to je absolutní vesmír.“

Jakob i Filip Ingebrigstenovi totiž porazili Jakuba Holušu v suverénně nejrychlejší patnáctistovce sezony v Monaku, kde český atlet opět posunul národní rekord. Norští bratři ale mají úspěch podložený mimořádnou dřinou.

„Když jsem měl možnost je vidět, jak trénují, tak to opravdu nemají zadarmo. Makají, trénuje je jejich otec, takže z tohohle hlediska to mají také těžké, protože ten je takový despota. Myslím, že jsou neskutečně mentálně silní,“ myslí si Holuša.

A to aktuálně nejrychlejší Evropan na trati 1500 metrů Filip Ingebrigtsen potvrdil na posledním světovém šampionátu v Londýně. Jako jediný se nebál rozběhnout finále rychle společně s keňskými favority a vybojoval bronzovou medaili.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme