Kvůli vysoké hladině testosteronu nepoběží na mistrovství světa dvě Keňanky

Půlkařka Jackline Wambuiová a čtvrtkařka Linda Kagehaová vypadly z keňského týmu pro atletické mistrovství světa kvůli příliš vysoké hladině testosteronu. Testy odhalily, že hodnoty mužského hormonu v jejich těle překračují limit povolený světovou federací IAAF pro účast na tratích od 400 metrů po míli.

Tento článek je více než rok starý.

Nairobi Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Caster Semenyaová

Půlkařka Jackline Wambuiová a čtvrtkařka Linda Kagehaová vypadly z keňského týmu pro atletické mistrovství světa kvůli příliš vysoké hladině testosteronu stejně jako Caster Semenyaová (na snímku) z nominace JAR | Foto: Arnd Wiegmann | Zdroj: Reuters

Obě běžkyně doplatily na pravidlo, které dopadlo i na nejlepší půlkařku posledních let Caster Semenyaovou z JAR.

Semenyaová na mistrovství světa závodit nebude, švýcarský soud potvrdil pravidlo o hormonální léčbě

Číst článek

„Všechny členky týmu podstoupily krevní testy po národní kvalifikaci, která byla 13. září v Nairobi. Lékaři zjistili, že Wambuiová a Kagehaová mají příliš vysokou hladinu testosteronu,“ řekl agentuře AFP viceprezident keňského svazu Paul Mutwii.

Devatenáctiletá Wambuiová vyhrála nominační závod v novém osobním rekordu 1:58,79. Kagehaová se na mistrovství světa kvalifikovala ze třetího místa. Náhradnice už za ně povolány být nemohou. Na osmistovce tak bude Keňu reprezentovat jen mistryně světa z roku 2013 Eunice Sumová, čtvrtku poběží Hellen Syombuaová a Mary Moraaová.

Ženská půlka kvůli novému pravidlu IAAF přišla o dvě ze tří nejlepších závodnic této sezony, které skončily na prvních dvou místech na OH 2016 i MS 2017. Podobně jako Semenyaová se nepodrobila hormonální léčbě ani Francine Niyonsabaová z Burundi, která má rovněž diagnózu odlišného pohlavního vývoje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme