Oštěpař Vadlejch bere z mistrovství světa bronz, na druhé místo těsně nedosáhl. Titul obhájil Peters

Oštěpař Jakub Vadlejch získal bronz na mistrovství světa. Postaral se tak o první českou medaili na aktuálním šampionátu v Eugene. Stříbrný olympijský medailista z loňského Tokia a vicemistr světa z roku 2017 hodil ve finále 88,09 metru. Čtyři centimetry ho dělily od olympijského vítěze Níradže Čopry z Indie, který skončil druhý.

Eugene (Aktualizováno: 7:08 24. 7. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oštěpař Jakub Vadlejch na mistrovství světa v atletice

Oštěpař Jakub Vadlejch na mistrovství světa v atletice | Foto: Charlie Riedel | Zdroj: ČTK / AP

Titul obhájil Anderson Peters, jenž třikrát překonal devadesátimetrovou hranici. Nejdelší byl jeho závěrečný pokus, kdy už jako jistý dvojnásobný šampion hodil 90,54 metru.

Překážkářka Jiranová nepostoupila na světovém šampionátu z rozběhu, brzdila ji zablokovaná záda

Číst článek

Vadlejch stejně jako na olympijských hrách zachraňoval čest české atletiky, která zatím na tomto MS marně čekala na cenný kov. Tentokrát na to byl sám, protože loňský bronzový olympijský medailista Vítězslav Veselý kvůli nemoci nemohl startovat.

Vadlejch zahájil solidními pokusem za 85 metrů, a když ve třetí sérii poslal oštěp za 88 metrů, dostal se na druhou pozici. Z té ho ale svým čtvrtým pokusem sesadil Čopra a český reprezentant se už nezlepšil. Jeho bronz znamená, že na rozdíl od Dauhá 2019 Česko neskončí na mistrovství světa bez medaile.

„Upřímně jsem si na medaili věřil, ale moc jsem to nešířil. Z mé strany byla soutěž velmi kvalitní a pořád jsem si věřil, že můžu Anderse porazit nebo minimálně ohrozit. I po těch 88 metrech jsem se na něj snažil tlačit, ale dnes byl nedobytný. Byla to one man show,“ řekl Vadlejch Radiožurnálu.

Peters vládl závodu od začátku, hned v první sérii poslal oštěp za devadesát metrů. To se mu podařilo ještě druhým a šestým pokusem. Čtyřiadvacetiletý reprezentant Grenady potvrdil pozici lídra světových tabulek a zopakoval titul z roku 2019. Spravil si tak chuť po loňské nevydařené olympiádě kde nepostoupil z kvalifkace.

Výkony běžců

Překvapivé vítěze měly na šampionátu v Eugene obě sprinterské štafety. Mezi ženami Jamajčanky do finále nasadily všechny medailistky ze stovky, ale zaváhaly na dvou předávkách a zaskočily je Američanky Melissa Jeffersonová, Abby Steinerová, Jenna Prandiniová a Twanisha Terryová. Jamajská finišmanka Shericka Jacksonová mohutně stahovala, ale přiblížila se domácím jen na čtyři setiny sekundy.

V mužském finále zase nepotvrdili svou suverenitu z individuálních disciplín američtí sprinteři. Podobně jako Jamajčankám se jim nedařily předávky a skončili druzí sedm setin za Kanadou, za kterou po absenci na dvoustovce finišoval Andre de Grasse.

Druhý cenný kov na tomto mistrovství světa získala Gudaf Tsegayová. Po stříbru z patnáctistovky triumfovala v běhu na 5000 metrů a přidala do sbírky první velké zlato pod širým nebem.

Ogrodníková skončila na mistrovství světa osmá, překážkářka McLaughlinová vylepšila světový rekord

Číst článek

Bronzová olympijská medailistka na 5000 metrů z loňského Tokia jediný předchozí titul vybojovala v hale, když letos na HMS vyhrála patnáctistovku. Olympijská vítězka Sifan Hassanová, která se na tuto sezonu nepřipravovala tak intenzivně jako obvykle, skončila šestá a odjede z tohoto šampionátu bez medaile.

Finále na 800 metrů ovládl olympijský vítěz Emmanuel Korir. Keňský půlkař vstoupil do této sezony pomaleji a na červnových mítincích nezářil, ale na vrchol sezony se připravil a zvítězil ve svém sezonním maximu 1:43,71. Také v trojskoku triumfoval olympijský šampion, vyhrál Portugalec Pedro Pichardo (17,95).

Sýkora devatenáctý

Vícebojařský šampion z Tokia Damian Warner něco takového nedokáže, protože pro něj desetiboj předčasně skončil.

Kanadský favorit, který letos vyhrál víceboje na HMS i v Götzisu, po čtyřech disciplínách jasně vedl, ale pak ho v cestě za premiérovým světovým titulem zastavily svalové problémy. Při běhu na 400 metrů, který uzavíral první den, se chytil za zadní stehenní sval na levé noze a závod nedokončil.

Do čela závodu se tak překvapivě dostal dvaadvacetiletý Ayden Owens-Delerme z Portorika. Univerzitní šampion zámořské NCAA se vyšvihl zejména skvělou čtvrtkou, kterou prolétl za 45,07 sekundy. Za první den nasbíral 4606 bodů a vede o 121 bodů před Kanaďanem Piercem Lepagem.

Jediný český reprezentant Jiří Sýkora je v polovině desetiboje devatenáctý se ziskem 4054 bodů. „Není to vůbec žádná sláva. Zase jsem nechytil stovku ani dálku. Na velkých akcích je to vždycky nejhorší v sezoně, až pak se začnu trošku chytat,“ řekl České televizi juniorský mistr světa z roku 2014.

jam, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme