Sedm dní, sedm maratonů. V Lomnici se do soboty běží Moravský ultramaraton

Uběhnout sedm maratonů v sedmi dnech – to je úkol účastníků Moravského ultramaratonu. Už to samo o sobě zní pro mnohé jako nesplnitelný úkol. Tento závod se navíc běhá v okolí Lomnice na Brněnsku – tedy v místech, kde se začíná zvedat Českomoravská vrchovina. A běžci tak zdolávají kilometry nejen dálkové, ale i výškové.

Tento článek je více než rok starý.

Lomnice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Start maratonu (ilustrační foto)

Start maratonu (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Kohout

„Podle mě jsou trochu těžší seběhy než výběhy. Zaprvé jsou většinou v terénu, takže člověk musí vybírat cestu, což není úplně jednoduché, zvlášť ve větší únavě, a pak musí víc brzdit a o to víc to bolí,“ říká Radiožurnálu o běhání z kopce a do kopce jedenáctinásobný vítěz Moravského ultramaratonu Daniel Orálek.

Souhlasí s ním i méně zkušený běžec Honza Čapek: „Seběhy jsou těžké, protože je nemám natrénované a bolí mě z nich předek nožiček. Potom je to už fakt bolavé.“

Maraton na holešovické střeše. Ultramaratonec Kujan běžel na podporu organizace Světlo pro svět

Číst článek

Běh do kopce ultramaratonce pochopitelné také bolí, není ale tak technicky náročný: „Je to jednodušší, člověk přinejhorším zpomalí, napije se, odpočine si a není to taková křeč,“ dodává Čapek.

Účastníky Moravského ultramaratonu čeká při každé ze sedmi etap zhruba 900 metrů převýšení. Orálek jako lídr pořadí většinou trať zdolá za zhruba tři a půl hodiny. Na rovině má čas výrazně rychlejší, kolem dvou hodin a 40 minut. Devětačtyřicetiletý běžec závod nejen absolvuje, ale patří i do organizačního týmu.

Po výběhu do kopce si Orálek podle svých slov dokáže před nepříjemným klesáním užít moment, kdy se mu otevře pohled na krajinu: „Není to sice tak, jako kdybych tam seděl na mezi, ale určitě to vnímám a užívám si to,“ potvrzuje.

Brněnský běžec je navíc zvyklý i na výrazně větší kopce, než ty v okolí Lomnice, vesnice, kde končí každá etapa Moravského ultramaratonu: „Před třemi týdny se běžela stovka v Rakousku v Salzburku, kde je převýšení 5000 metrů, a to je mnohem drsnější než tohle,“ dodává Orálek.

Potkávat běžce a běžkyně bojující s kopcovitou tratí můžete na Brněnsku do soboty.

David Nekvinda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme