Nevídaný talent ze Slovenska. Sprinter Volko ztratil na Bolta na stovce jen dvě desetiny sekundy

Slovensko sice za Českou republikou na mistrovství světa v atletice zaostává, ale v Londýně potvrzuje svou pověst jeden z nejlepších světových bílých sprinterů. Dvacetiletý Ján Volko letos výrazně vylepšil národní rekordy na 100 a 200 metrů, zazávodil si s Usainem Boltem a na olympijském stadionu v britské metropoli si plní sny.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský závodník Ján Volko

Slovenský závodník Ján Volko | Zdroj: Reuters

„Je to paráda. Diváci jsou skvělí. Pro mě to byl asi nejcennější běh v životě spolu s Usainem a teď s van Niekerkem. Je to můj sportovní vzor a velmi si vážím, že jsem dostal šanci s ním běžet,“ povídal nesměle Radiožurnálu skromný mladík z Bratislavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenský sprinter Ján Volko na mistrovství světa v Londýně

Letos si na ostravské Zlaté tretře vyzkoušel, jaké to je, závodit na stovce ve dráze hned vedle Usaina Bolta a v rozběhu na dvojnásobné trati bojoval na světovém šampionátu v Londýně o postup s další velkou hvězdou sprintu Waydem Van Niekrekem. Jihoafričan prošel zadrženě do semifinále, kam se nakonec dostal i Ján Volko. Jeho sezona snů tak bude pokračovat ve středu večer.

„Už nevím, jestli se mi v semifinále podaří něco zlepšit, ale budu se snažit a dám do toho všechno,“ řekl.  Večer narazí na opravdová esa světového sprintu včetně historicky druhého nejrychlejšího muže na dvoustovce – Jamajčana Blakea.

Volko hrál ještě před šesti lety fotbal, ale protože, jak říká, většinu času proseděl na střídačce, vrhnul se na atletiku. V Londýně zlepšil národní slovenský rekord na stometrové trati už na 10, 15 sekundy, což je jen o dvě desetiny pomalejší čas, než tady běžel ve finále Usain Bolt. A o kousek se zase přiblížil magické hranici deseti sekund.

„Těžko říct, jestli to mám v nohách, ale budu se o to co nejvíc snažit. Uvidíme, jestli to vyjde.“ Jeho letošní výkony jsou ale i tak jakýmisi československými rekordy.  „Rivalita určitě s Pavlem Maslákem, ale taková zdravá. Se všemi kluky z Čech jsme dobří kamarádi. Není to tak, že bychom se nějak nenáviděli,“ doplňuje sprinter Ján Volko, který je při neúčasti chodeckého mistra světa Matěje Tótha největší slovenskou atletickou osobností na šampionátu.

Jakub Marek, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme