Velké sprinterské jméno Gatlin chce na odloženou olympiádu: Hodně lidí si myslí, že čas hraje proti mně

Sprinterské veterány Justina Gatlina a Asafu Powella odložení olympijských her neodradilo. Ačkoliv jsou daleko ve čtvrté dekádě života, plánují v Tokiu i příští rok závodit. A Američan Gatlin, kterému bude v únoru příštího roku 39 let, dokonce věří, že může zabojovat o své druhé olympijské zlato.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Justin Gatlin sice vyhrál, po závodě se ale klaněl Usainu Boltovi. Zatímco držitel bronzu sklízel ovace, na vítěze se v Londýně bučelo.

Justin Gatlin v roce 2017 po závodě, ve kterém se s kariérou loučil Usain Bolt. Zatímco Jamajčan jako držitel bronzu sklízel ovace, na vítěze se v Londýně bučelo | Zdroj: Reuters

Gatlin je posledním olympijským vítězem stovky před érou fenomenálního Jamajčana Usaina Bolta. Triumfoval v Aténách 2004. „Mám pocit, jako by to bylo před pěti lety,“ řekl k tomu na webu amerického listu The Herald.

Gatlin, jehož kariéru poznamenaly dopingové tresty, je nejstarším olympijským medailistou díky stříbru z Ria 2016.

O rok později triumfoval při Boltově loučení na mistrovství světa v Londýně, kde na něj diváci kvůli jeho dopingové minulosti bučeli. Je přesvědčen, že i příští rok může na OH konkurovat těm nejlepším.

„Hodně lidí si myslí, že čas hraje proti mně, ale to je daleko od pravdy. Moje tělo nebude opotřebované z mnoha závodů v roce 2020. Nebude to takový rozdíl, jestli mi bude 38 nebo 39,“ prohlásil.

A mezi elitou se nechce ztratit ani sedmatřicetiletý Powell, jemuž bude letos na podzim osmatřicet. Je posledním světovým rekordmanem před Boltem, ale velké zlato dosud nezískal. „Je celkem fajn, že se můžeme držet s těmi mladými kluky a pořád být konkurenceschopní. Být těmi, kteří se berou v potaz pro boj o zlato,“ poznamenal zkušený Jamajčan.

V posledních letech se potýkal s problémy s třísly a zadními stehenními svaly, ale aktuálně je v pořádku a tvrdí, že trénuje ve stejných objemech a tempu jako za mlada.

Olympijské hry v Tokiu jsou daleko, ale úspěchy na loňském mistrovství světa v Dauhá pasovaly do role favoritů mladé Američany Christiana Colemana a Noaha Lylese. Čtyřiadvacetiletý Coleman vyhrál stovku, o dva roky mladší Lyles triumfoval na dvoustovce. Nejstarším olympijským vítězem nejkratšího atletického sprintu je Brit Linford Christie, jemuž bylo při triumfu v Barceloně v roce 1992 dvaatřicet let.

Gatlin nevyloučil, že bude pokračovat i po odložené olympiádě. Inspiroval ho hvězdný quarterback amerického fotbalu Tom Brady, který ve 42 letech minulý týden podepsal smlouvu s Tampou Bay Bucaneers. Do nového klubu přestoupil po dvacetiletém působení v New England Patriots.

„Dává mi to naději, že čtyřicetiletý Justin Gatlin na dráze by nebyl zas tak šílený,“ řekl. A pokud by se světový šampionát v americkém Eugene kvůli olympiádě přesunul na rok 2022, měl by o motivaci postaráno.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme