Britové navrhují přesunout rizikovou olympiádu do Londýna. Japonci obavy z koronaviru mírní

Guvernérka Tokia zkritizovala kandidáta na starostu Londýna Shauna Baileyho, který navrhl, že britská metropole je připravena převzít letní olympiádu, pokud by se nemohla konat v Japonsku kvůli epidiemii koronaviru.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské hry se v roce 2020 konají v japonském Tokiu, kde však sílí obavy z epidemie koronaviru

Olympijské hry se v roce 2020 konají v japonském Tokiu, kde však sílí obavy z epidemie koronaviru | Zdroj: Reuters

Podle guvernérky Tokia Juriko Koikeové nepřísluší kandidátům na londýnského starostu dělat návrhy ohledně pořadatelství letošních olympijských her.

Koronavirus má první oběť v Japonsku. Podlehla mu žena v prefektuře Kanagawa

Číst článek

Ty mají začít 24. července v Tokiu, někteří ale mají obavy z jejich konání kvůli nynější epidemii nového typu koronaviru, na niž zemřelo už na 2250 lidí, drtivá většina z nich v Číně.

Japonsko nicméně opakovaně uvedlo, že dělá vše pro to, aby zajistilo bezpečné konání olympiády. Ani Mezinárodní olympijský výbor či Světová zdravotnická organizace se v této chvíli nedomnívají, že je třeba pracovat na alternativním plánu ohledně OH v Tokiu, uvedla dnes agentura Reuters.

Kampaň nebo dobrý nápad?

Respektovaný japonský virolog Hitoši Ošitani nicméně tento týden řekl, že konání OH za aktuálního stavu epidemie koronaviru by bylo obtížné. Dodal ale, že v červenci může být situace jiná.

Baileyho příspěvěk na sociální síti vyvolal rozporuplné reakce:

London can host the #Olympics in 2020.

We have the infrastructure and the experience.
And due to the #coronavirus outbreak, the world might need us to step up.

As Mayor, I will make sure London is ready to answer the call and host the Olympics again.

bit.ly/2HE8JEs

13:45 – 19. 02. 2020

2302 3164

„Máme infrastrukturu a zkušenosti. A kvůli epidemii koronaviru by nás svět mohl potřebovat,“ napsal tento týden na twitteru Bailey, kandidát na starostu Londýna, kde se OH konaly v roce 2012. „Londýn může hostit olympiádu v roce 2020,“ dodal.

Souhlas i kritika

Baileyho poznámka vyvolala kritické i souhlasné reakce na sociálních sítích. „Jak se opovažujete! Neberte olympiádu Japonsku! Předně, Británie nepřijala žádná opatření ohledně Diamond Princess, která patří vaší zemi!“ napsal například jeden z uživatelů twitteru. Odkazoval tak na loď kotvící v přístavu japonského města Jokohama.

Na Diamond Princess původně plulo přibližně 3700 lidí z více než 50 zemí světa během luxusní dovolené ve východní Asii. Začátkem února se však v Hongkongu vylodil muž, u nějž se následně prokázal nový koronavirus. Loď se v tu chvíli nacházela v Japonsku a místní úřady na ni proto uvalily karanténu. Ta skončila 19. února.

Kvůli nemoci způsobené novým typem koronaviru zemřelo od loňského prosince na 2250 lidí, valná většina z nich v Číně, odkud se loni v prosinci koronavirus začal šířit. Mezi oběťmi jsou i dva Japonci, kteří byli cestujícími na lodi Diamond Princess.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme