Organizátoři pražského maratonu upravili trasu kvůli rychlejším časům, Etiopanky mají útočit na rekord

Po dvacáté třetí dnes centrum Prahy patří amatérským i profesionálním maratoncům. Na klasickou trať dlouhou 42 kilometrů a 195 metrů vyrazily ze Staroměstského náměstí tisíce běžců, a pokud počasí dovolí, mohl by to být podle organizátorů závod rekordní.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský mezinárodní maraton

Pražský mezinárodní maraton | Zdroj: www.runczech.com

Do Pražského mezinárodního maratonu vyrazili v 9 hodin vytrvalci z 88 zemí světa. Každoročně elektrizující atmosféra doplněna panoramaty české metropole umocňuje silný zážitek, který si užívají jak běžci, tak fanoušci podél trati. Tu letos pořadatelé mírně upravili kvůli tlaku na rychlé časy.

„Na letošní rok trasa doznala malé změny. Nepoběží se přes Anděl, vynecháváme úsek, kde je více zatáček a kostky. Přetáhli jsme to přes Jiráskův most, kde je krásná rovinka a asfalt. Věřím, že letošní trasa by měla být o něco rychlejší," přibližuje drobné změny ředitel Pražského mezinárodního maratonu Václav Skřivánek.

Poslední hodiny před startem maratonu. Důležitý je nejen spánek, ale i kvalitní strava

Číst článek

Startovní pole bude opět silné a mezi nejlepší by měli opět patřit Afričané a můžeme se dočkat i útoku na traťový rekord. Ve startovním poli jsou čtyři Etiopanky s osobními rekordy mezi 2:20 a 2:22.

„Máme tady na to připravené běžce zejména v kategorii žen. Věříme, že rekord, který má Lydia Cheromeiová poměrně dlouho, bychom rádi překonali. Vzhledem k tomu, že hned čtyři ženy mají zaběhnutý výrazně lepší čas, než se běžel v Praze, tak je tu poměrně velký předpoklad," věří manažerka elitních atletů Jana Moberly.

„Ale pro maraton je nesmírně důležité počasí. Uvidíme, kam nás pustí," dodává manažerka významný faktor, na kterém budou záviset elitní časy.

Předpovědi počasí jsou tak významným vodítkem při určování mezičasů, kterých se mají držet vodiči závodu. „Co jsem koukal, tak předpověď se mění každou hodinu, takže to bude velké překvapení," doplňuje k proměnlivému počasí posledních týdnů Václav Skřivánek.

Trasa Pražského mezinárodního maratonu | Zdroj: www.runczech.com

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme