Desetibojař Helcelet skončil osmý, vyhrál Francouz Mayer. Bolt poslední závod nedokončil

Oštěp jej posunul do první desítky a v závěrečném běhu na 1500 metrů se v ní udržel. Desetibojař Adam Sebastian Helcelet skončil na světovém šampionátu v Londýně na osmém místě. V poslední disciplíně mu sedmé místo vzal Ukrajinec Kasjanov, který byl na závěrečné míli rychlejší.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn (Aktualizováno: 23:08 12. 8. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Sebastian Helcelet

Adam Sebastian Helcelet | Zdroj: Reuters

Helcelet, jemuž se páteční start do soutěže vůbec nepovedl, zahájil posun vzhůru z dvacátého místa, přestože ani překážky s časem 14,38 s nebyly z jeho pohledu ideální. Za letošním maximem zůstal o dvacet setin, ale několik soupeřů první disciplínu druhého dne úplně pokazilo. Dvojnásobný mistr světa Američan Trey Hardee, Srb Mihail Dudaš a Rus Ilja Škureněv po pádech na překážkách ze soutěže odstoupili.

V disku měl český desetibojař jen jediný platný pokus 44,71 m, ale vylepšil jím svůj letošní nejlepší výkon, což stačilo na postup na jedenácté místo. V tyči zdolal 490 cm a pokoušel se o pět metrů, což už v letos při rekordu v Götzisu dokázal, ale tentokrát neuspěl a o jedno místo klesl.

Dvojnásobná radost oštěpařů. Vadlejch bere stříbro, Frydrych skončil bronzový

Číst článek

V oštěpu však hned prvním hodem šokoval soupeře a možná i sám sebe. Osobní rekord z olympiády v Riu de Janeiro přehodil o více než tři metry a poskočil na sedmé místo.

4:38,85 byl čas Helceleta v závěrečném běhu na 1500 metrů. O jedno místo se tak v celkové klasifikaci posunul o jednu příču vzad, protože díky lepšímu běhu jej překonal ještě Ukrajinec Kasjanov.

Stříbrný z Ria de Janeiro Mayer dnes přidal k páteční stovce a čtvrtce další osobní rekord na překážkách 13,75 s a vedení udržel i po disku při výkonu 47,14 m. Freimuth však hodil 51,17 m a přiblížil se lídrovi na pouhých 24 bodů, Kanaďan Damian Warner, nejrychlejší mezi desetibojaři, sice vyhrál překážky, ale úplně pokazil disk a klesl až na páté místo.

Hrubá ve finále jedenáctá

Mayer však málem všechny naděje pohřbil ve skoku o tyči. S vědomím, že je nejlepším tyčkařem ze všech účastníků, začal až na 510 cm jako poslední, ale laťku dvakrát shodil a i při třetím pokusu ji hodně rozechvěl. O dvacet centimetrů výš, což by pro něj neměl být neřešitelný problém, už neuspěl a z úvah o útoku na evropský rekord Romana Šebrleho byl vyléčen. V hodu oštěpem měl se zatejpovaným loktem jen jeden platný pokus, ale 66,10 m mu bohatě stačilo.

Na míli už si celkové prvenství Mayer pohlídal. Vyhrál s 8768 body, což je nejlepší světový výkon sezony. Druhé místo obsadil Němec Rico Freimuth s 8564 body a třetí byl ve výkonu sezony s 8488 body jeho krajan Kai Kazmirek.

Jedenácté místo obsadila ve finále výškařek devatenáctiletá Michaela Hrubá. Mladá česká reprezentantka zdolala 192 centimetrů, ale na další postupné výšce už úspěšná nebyla. Nechala za sebou překvapivě olympijskou vítězku Ruth Beitiaovou, které se finále světového šampionátu vůbec nevydařilo.

Smutné loučení má za sebou Usain Bolt. Král poslední dekády se představil v závodě štafet na 4x100 metrů. Za Jamajku byl připraven finišovat, po přebrání štafetového kolíku se ale zranil a závod nedokončil.

K velké radosti domácího publika se nakonec podařilo zvítězit Britům, kteří těsně předčili Spojené státy. Domácí atleti zvítězili v nejlepším čase sezony 37,47. Druzí Američané byli pomalejší o pouhé čtyři setiny. Třetí doběhli v čase 38,04 Japonci.

sob, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme